۲-۱-۲- انسولین چگونه در بدن عمل میکند؟
اغلب کمبود، یا نبود کامل انسولین، علت ابتلای جوانان و بزرگسالان به دیابت است. سلولهای تولیدکننده انسولین در پانکراس این افراد، یا آسیب دیدهاند و یا به کلی از بین رفتهاند. اکنون پاسخ به این سؤال حائز اهمیت است که انسولین در بدن انسان چگونه کار میکند؟
بدن انسان را مثل یک ماشین فرض کنید؛ روشن است که بدن ما مانند هر ماشین دیگری برای انجام کار نیازمند مصرف انرژی است. سه منبع تأمین انرژی در غذا شامل قندها و نشاستهها (کربوهیدرات)، روغنها و چربیها و پروتئینها (گوشت، ماهی و …) میباشند. این مواد در نهایت برای تولید انرژی شکسته میشوند و یا پس از تجزیه (برخی به شکل قند گلوکز) تبدیل به مواد ذخیرهای در کبد میشوند تا بعداً برای تولید انرژی در بدن استفاده شوند. رایجترین سوختی که در اختیار تمام سلولهای بدن قرار میگیرد، کربوهیدراتی به نام گلوکز است. گلوکز قند سادهای است که به راحتی به مصرف سلولهای بدن میرسد.
هنگامی که قند خون بالا میرود، لوزالمعده تحریک شده و پیامی را از راه خون به تمام سلولهای مغز و بدن میرساند. محتوای پیام چنین است «مقدار قند در دسترس زیاد است، آن را به مصرف برسان» این پیام همان مولکول «انسولین» است.
انسولین سبب میشود مسیری در دیواره سلول باز شود و قند دریافتی وارد آن میگردد تا به مصرف برسد یا ذخیره شود. زمانی که میزان قند خون پایین است، لوزالمعده ترشح انسولین را متوقف میکند. بدون انسولین سلولهای بدن نمیتوانند قند را وارد کنند، بنابرین از چربی به عنوان منبع تأمین انرژی استفاده خواهند کرد.
در جریان همین فرایند پیچیده است که بدن غذاهای خورده شده را مصرف میکند و تشخیص میدهد که چه نوع سوختی در دسترس دارد. در شخص مبتلا به دیابت، لوزالمعده یا نمیتواند به مقدار کافی انسولین ترشح کند و یا سلولها قادر به دریافت پیام انسولین نیستند (مانند بیشتر سالمندانی که مبتلا به دیابت میشوند).
۳-۱-۲- چرا قند خون باید تنظیم شود؟
در افرادی که مبتلا به دیابت نیستند، قند خون همواره در سطح ثابتی حفظ میشود. تنظیم دقیق قند خون بسیار مهم است، چرا که بالا رفتن زیاد قند خون خطرناک است. در این حالت کلیه ها باید قند خون را تصفیه و از طریق ادرار بدن خارج کنند. در چنین شرایطی فرد باید مقدار زیادی مایعات بنوشد تا آب کافی را برای دفع قند اضافی تأمین کند. جبران تمام آب از دست رفته مشکل است و ممکن است بدن به سرعت دچار کم آبی شود و این کم آبی، زندگی فرد را تهدید کند.
سلولها در نبود انسولین از قند به عنوان منبع انرژی استفاده نمیکنند، در عوض ناچارند از دیگر منبع اصلی موجود، یعنی چربی، انرژی مورد نیاز بدن را تأمین کنند. مصرف چربی برای بدن مشکلتر است، زیرا قادر به سوزاندن آن به طور کامل نیستند. در حقیقت در جریان شکستن چربیها مواد غیر قابل مصرفی به نام کتون در بدن تولید میشود. با افزایش این مواد در خون، شرایطی رخ میدهد که فرد احساس خشکی دهان و درد شکم میکند. اگر این حالت تشحیص داده نشود و با انسولین و مایعات درمان نگردد، احتمال دارد شخص دچار تهوع شود و با سنگین شدن تنفس و از دست دادن هوشیاری حتی منجر به مرگ شود.
خطر دیگر، پایین بودن خیلی زیاد قند خون است. مغز فقط میتواند از قند برای انرژی استفاده کند. بنابرین اگر قند کافی در دسترس نباشد، پیامهای اضطراری به سایر نقاط بدن خواهد فرستاد. در این حالت، شخص احساس گرسنگی، سردرد، سرگیجه کرده و هوشیاریاش را از دست میدهد و حتی ممکن است دچار تشنج شود. اگر قند خون ساعتهای متمادی به مقدار زیاد پایین بماند، مغز آسیب جدی خواهد دید.
بنابرین تنظیم دقیق قند خون، اهمیت حیاتی دارد و نباید اجازه داد تا قند خون خیلی بالا یا پایین برود. اگر چه دیابت، «دیابت قندی» نامیده میشود، اما دانستن این نکته حائز اهمیت است که هرگاه طریقه مصرف کربوهیدرات (قند) در بدن تغییر کند، ناگزیر نحوه استفاده از چربی و پروتئین نیز تغییر میکند. ناتوانی بدن برای استفاده صحیح از کربوهیدرات میتواند سبب افزایش چربی خون شود که به عنوان منبع انرژی جانشین، به سلولها گسیل میشوند. مراقبت صحیح از دیابت در واقع کوششی برای بهبود الگوی طبیعی استفاده از غذا و تولید انرژی است.
۴-۱-۲- مفهوم دیابت
دیابت نه تنها به عنوان یک بیماری شایع بلکه یک مشکل بهداشتی بزرگ است که در دنیای معاصر پراکندگی گستردهای پیدا کردهاست و در حال حاضر نه تنها نشانهای از توقف آن به چشم نمیرسد بلکه به شدت در حال افزایش است. هر چند در سالهای اخیر تحقیقات زیادی در ابعاد مختلف همهگیرشناختی این بیماری انجام شده است، اما هنوز دانش موجود در مورد چگونگی توزیع و عوامل تعیینکننده آن ناکافی است.
در سالهای اخیر شیوع دیابت به طور هشداردهندهای افزایش یافته است و به عنوان اپیدمی شایع قرن مطرح شده است (کوکران[۵۶]، ۲۰۰۰). آمارها نشان میدهند که حدود ۱۳۵ میلیون نفر در سراسر دنیا به دیابت مبتلا هستند (فانگ، آییلو، فریس و کلین[۵۷]، ۲۰۰۴). در سال ۱۹۹۶ سازمان بهداشت جهانی مطالعهای در سطح جهان به منظور تعیین شیوع دیابت انجام داد و نتیجه گرفت که در بیست و پنج سال آینده بیشتر از دو برابر جمعیت جهان تحت تأثیر بیماری دیابت خواهند بود به طوری که برآورد میشود تا سال ۲۰۲۵ حدود ۳۰۰ میلیون نفر فرد مبتلا به دیابت در جهان وجود خواهد داشت (سازمان بهداشت جهانی، ۱۹۹۷).
اسناد و مدارک موجود افزایش پیشرونده شیوع دیابت را در اکثر کشورها به خصوص کشورهای در حال توسعه نشان میدهد (لنشن- انگ[۵۸]، ۲۰۰۰). مناطق اقیانوسیه و آسیایی از نظر اپیدمی دیابت جلودار سایر کشورها هستند. حدود سی میلیون فرد دیابتی در مناطق غربی اقیانوسیه زندگی میکنند. تا سال ۲۰۲۵ پنجاه میلیون نفر در هند و چین مبتلا خواهند شد (لنشن- انگ، ۲۰۰۰). علاوه بر آن بیماری دیابت بعضی از نژادها را بیشتر درگیر میکند به طوری که در شانزده سال اخیر این بیماری در هندیهای آمریکایی و بومیان آلاسکایی افزایش یافته است (مرکز کنترل بیماری[۵۹]، ۲۰۰۳). در آمریکا ۴/۱۴ درصد (۲۹ میلیون نفر) افراد با سن بالای بیست سال، دارای دیابتِ تشخیص داده شده، دیابتِ تشخیص داده نشده و عدم تحمل گلوکز میباشند (مرکز کنترل بیماری، ۲۰۰۰).
در سرخپوستان شیوع دیابت ۵۰ درصد برآورد میشود و کمترین میزان شیوع بیماری دیابت در روستاهای چین و ژاپن و کمتر از ۱ درصد گزارش شده است (ویلیام و پیکو[۶۰]، ۱۹۹۹). در سال ۲۰۰۰ نسبت به سال ۱۹۹۷ در آمریکا شیوع دیابت ۱۲ درصد افزایش نشان داده است (مرکز کنترل بیماری، ۲۰۰۳). همچنین میزان شیوع دیابت در بالغین بحرین ۹ درصد (میوسیجر و ال- مانی[۶۱]، ۲۰۰۲) و در جمعیت سیاه پوست کاریبین ۵/۱۷ درصد گزارش شده است (هنیس[۶۲] و همکاران، ۲۰۰۲).
مطالعات متعدد شیوع بالای دیابت را در ایران گزارش میکنند به طوری که بر اساس مطالعات، شیوع این بیماری بین ۳/۷ درصد تا ۵/۱۴ درصد متغیر بوده است (اردکانی و همکاران، ۱۳۷۷؛ امینی و همکاران، ۱۳۷۷؛ نوایی، کیمیاگر و عزیزی، ۱۳۷۶). همچنین بر مبنای پیشبینی کارشناسان سازمان بهداشت جهانی، میزان شیوع دیابت نوع ۲ در ایران در سالهای ۱۹۹۵، ۲۰۰۰ و ۲۰۲۵ به ترتیب ۵/۵، ۷/۵ و ۸/۶ درصد برابر با ۰۰۰/۶۹۲/۱، ۰۰۰/۹۷۷/۱ و ۰۰۰/۲۱۵/۵ نفر است (کینگ، آوبرت و هرمن[۶۳]، ۱۹۹۸).