-
- از عمده کسانی که از نتایج این تحقیق بهره میبرند مدیران، مالکان و سهامداران شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران میباشند.
-
- هیچ تحقیق داخلی تاکنون بین رابطه بین متغیرهای سهم بازار و فشردگی سرمایه، با نوسانپذیری سود. در بورس اوراق بهادار تهران را نسنجیده است. فلذا این موضوع برای اولین بار در این تحقیق مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
اهداف تحقیق
هدف اصلی :
ارزیابی رابطه بین متغیرهای سهم بازار و فشردگی سرمایه، با نوسانپذیری سود.
اهداف فرعی :
-
- ارزیابی رابطه بین سهم بازار و نوسانپذیری سود در قلمرو تحقیق
- ارزیابی رابطه بین فشردگی سرمایه و نوسانپذیری سود در قلمرو تحقیق
سوالات تحقیق
سوال اصلی: چه رابطهای بین متغیرهای سهم بازار و فشردگی سرمایه با نوسان پذیری سود در قلمرو تحقیق وجود دارد؟
سوالات فرعی:
-
- چه رابطهای ﺑﻴﻦ سهم بازار و نوسانپذیری سود در ﺑﻮرس اوراق ﺑﻬﺎدار ﺗﻬﺮان وﺟﻮد دارد ؟
- چه رابطهای ﺑﻴﻦ فشردگی سرمایه و نوسانپذیری سود در ﺑﻮرس اوراق ﺑﻬﺎدار ﺗﻬﺮان وﺟﻮد دارد ؟
فرضیات تحقیق
فرضیه اصلی :
بین سهم بازار و فشردگی سرمایه با نوسانپذیری سود شرکت رابطه وجود دارد.
فرضیات فرعی:
-
- بین فشردگی سرمایه و نوسانپذیری سود شرکت رابطه وجود دارد.
- بین سهم بازار و نوسانپذیری سود شرکت رابطه وجود دارد.
روش کلی تحقیق
این تحقیق از جهت هدف، یک تحقیق کاربردی است. از لحاظ نوع طرح تحقیق به جهت تکیه بر اطلاعات تاریخی، پسرویدادی است و روش استنتاج آن استقرایی و از نوع همبستگی میباشد.
قلمرو تحقیق
هر پژوهش باید دامنه مشخص و تعریف شدهای داشته باشد تا پژوهشگر در تمامی مراحل احاطه کافی بر کار خود داشته باشد و بتواند پیامدهای حاصل از نمونه را به جامعه آماری تعمیم دهد. قلمرو این پژوهش از لحاظ موضوعی، زمانی و مکانی به شرح زیر میباشد:
قلمرو موضوعی تحقیق
از لحاظ موضوعی ارزیابی رابطه بین متغیرهای سهم بازار و فشردگی سرمایه با نوسانپذیری سود در بورس اوراق بهادار تهران میباشد.
قلمرو تحقیق از لحاظ زمانی
دوره زمانی انجام این تحقیق بین سالهای ۱۳۸۸ تا پایان سال ۱۳۹۲ میباشد.
قلمرو مکانی تحقیق
قلمرو تحقیق از نظر مکانی، شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد.
تعریف عملیاتی واژه ها
نوسانپذیری سود: تغییرپذیری سود با شاخصهای ر یسک بازار مانند بتا (ریسک نظاممند شرکت ) و انحراف معیار بازده مرتبط است. نوسانات زیاد در سود میتواند منجر به ارز یابی ریسک بالا گردیده و سبب افت قیمت سهام و افزایش نرخ استقراض توسط شرکت گردد. از طرف دیگر، نوسانات کم در سود می تواند منجر به ارز یابی ریسک پایین و در نتیجه افزایش قیمت سهام و کاهش نرخ استقراض توسط شرکت گردد.
سهم بازار: سهم بازار به صورت نسبت بین فروش سالانه شرکت و فروش سالانه صنعت اندازهگیری میشود.
فشردگی سرمایه: فشردگی سرمایه به صورت نسبت بین کل هزینه استهلاک داراییها و فروش خالص شرکت اندازهگیری میشود.
ساختار تحقیق
در فصل اول این پژوهش، کلیات تحقیق شامل مقدمه، تبیین مسئله تحقیق، اهمیت و ضرورت تحقیق، اهداف و سوالات تحقیق، فرضیههای تحقیق، روش کلی تحقیق، قلمرو تحقیق و تعریف عملیاتی واژه ها ارائه شده است.
در فصل دوم، مبانی نظری شامل مفاهیم و نظریات تئوری و تجربی در رابطه با سود و نوسانپذیری سود، سهم بازار و فشردگی سرمایه و همچنین پیشینه تحقیق شامل روش انجام تحقیق و نتایج تحقیقات انجام شده بیان شده است.
در فصل سوم، روش کلی تحقیق، جامعه و نمونه آماری، روش گردآوری و تجزیه و تحلیل داده ها، مدل تحقیق و نحوه اندازهگیری متغیرها بیان شده است.
در فصل چهارم، به تجزیه و تحلیل اطلاعات و بیان یافته ها اختصاص یافته است. مدل رگرسیون و نتایج حاصل از آزمون همبستگی ارائه گردیده است.
در فصل پنجم خلاصه و نتیجهگیری، محدودیتها، پیشنهادهایی برای استفاده کنندگان پژوهش جاری و محققان تحقیقات آتی مطرح شده است.
فصل دوم:
ادبیات و پیشینه تحقیق
مقدمه
برای سالهای زیادی اعتقاد بر این بود که یک شرکت باید تلاش کند که نوسانات سود را کاهش دهد، بدین منظور که قیمت سهام را حداکثر کند. زیرا الگوی پرنوسان سود بیانگر ریسک میباشد، بنابرین ارزش سهام شرکت در مقایسه با سایر شرکتها، که الگوی سود باثباتتری دارند، کاهش مییابد. در نتیجه شرکتها به انجام مدیریت سود تحریک میشوند، تا به یک منبع سود هموار و در حال رشد دست یابند. گول و ثکور نیز بیان میکنند که نوسانات زیاد سود منجر به مزایای اطلاعاتی بیشتر برای سرمایهگذاران آگاه نسبت به سرمایهگذاران ناآگاه میگردد. اگر تعدادی از سرمایهگذاران جاری ناآگاه باشند آنها ترجیح میدهند مدیران تا جایی که امکان دارد سود هموارتری را گزارش دهند.
اگر هدف مطلوب شرکتها، کسب سهم بازار بیشتر باشد و انتظار رود که در آینده افزایش سودآوری و فرصتهای رشد از آن شرکتهایی باشد که سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص دادهاند، آنگاه تغییر در سهم بازار نشان دهنده عملکرد آتی و فرصتهای رشد است. برخلاف اهمیت سهم بازار به عنوان شاخصی از محیط رقابتی شرکت، نقش آن در مدلهای ارزشگذاری مبتنی بر اطلاعات حسابداری کمرنگ بوده و در بسیاری از پژوهشهای حسابداری مبتنی بر بازار از سود شرکت به عنوان نشانگر عملکرد جاری و آتی مورد انتظار شرکتها یاد میشود و به نقش سهم بازار توجه کمتری شده است.
نوسانپذیری سود
مفهوم سود و تعاریف
سود یکی از اقلام مهم و اصلی صورتهای مالی است که در نوشته های مختلف کاربردهای متفاوت دارد. معمولاً سود به عنوان مبنایی برای محاسبه مالیات، عاملی برای تدوین سیاست پرداخت سود تقسیمی، راهنمایی برای سرمایهگذاران و تصمیمگیری و عاملی برای پیشبینی به تصور در میآید.
یکی از کاربردهای اصلی سود، استفاده از آن به عنوان ابزاری برای پیشبینی است که افراد را در امر پیشبینی سودها و رویدادهای اقتصادی آینده یاری میکند. در واقع ثابت شده است که برای پیشبینی مقادیر هر نوع سود میتوان از مقادیر سود در گذشته استفاده کرد. سود شامل نتیجه های «عملیاتی یا سود عادی» و نتیجه های «غیرعملیاتی یا سود و زیان غیرعملیاتی ناشی از رویدادهای غیرمترقبه» میشود، که مجموع آن ها برابر است با سود خالص. نتیجه پژوهشها نشان میدهد که برای پیشبینی سود آینده، سود عادی یا جاری نسبت به سود خالص برتری دارد (پارسائیان، ۱۳۸۱).