-
- توانایی کسب تامین مالی اضافی
- توانایی افزایش جریانهای وجوه نقد کوتاه مدت.
اصطلاح انعطافپذیری مالی مجددا در پیش نویس هیات استانداردهای حسابداری مالی امریکا در مورد اطلاعات جریان وجه نقد ارائه شده است. استفاده از اطلاعات در مورد موقعیت مالی واحد در کمک به استفادهکنندگان در ارزیابی عواملی همچون نقدینگی و انعطافپذیری مالی و سودآوری و ریسک شرکت با اهمیت میباشد.
۲-۲-۵- جزئیات انعطافپذیری مالی
اکاپوس و دونالسون[۱۳](۱۹۷۱) در زمینه مطالعات انعطافپذیری مالی در تامین مالی شرکتها پیشگام میباشند. انعطافپذیری مالی بر چارچوب مفهومی جدید در پژوهشاتی که در زمینه تئوری ساختار سرمایه میباشد استوار است. آنان پی بردند که مدیران مالی برای تامین مالی شرکت نمی توانند تنها از بدهی استفاده کنند، زیرا گرایش به سمت بدهیها بیشتر، نمی توانند یک سپر دفاعی در برابر حوادث غیر منتظره آتی ایجاد نماید، بلکه ریسک شرکت را نیز بالا میبرد. شواهد بیانگر این است که در مقایسه با مدل موازنه ایستا و مدل سلسله مراتب ( در نظریه موازنه ایستا، فرض بر وجود ساختار سرمایه بهینه است. این ساختار از طریق ترکیبی از منابع مختلف تامین مالی که هزینه ها و منافع حاصل از تامین مالی از طریق بدهی را با عم برابر میسازد قابل دسترسی است. همچنین در این نظریه فرض می شود که نسبت اهرمی بهینه یا هدف وجود دارد و بازار هر گونه انحراف از این نسبت را خبری نامطلوب تلقی می نماید. این اهرم مالی بهینه را میتوان از طریق برقراری توازن بین هزینه ها و منافع حاصل از مبالغ اضافه بدهی شناسایی کرد. نظریه سلسله مراتب مبتنی بر عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیریت و سرمایه گذاران برون شرکتی دارای اطلاعات بیشتری راجع به وضعیت مالی و عملکرد جاری و آتی شرکت بوده و سعی میکنند در زمانی که شرکت دارای عملکرد ضعیفی است به بدهی روی نیاورد). کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در دهه ۸۰ محققین و مدیران شروع به شناسایی و درک چالشهای بزرگ برای مدیران ارشد در فرایند تامین مالی مورد انتظار و قابل پیش بینی کردند. در واقع هدف بالا بردن توانایی شرکت برای گرفتن اعتبارات با نرخ مناسب و حمایت از خودشان در برابر تنگناهای تامین مالی در شرایط غیرمنتظره بود. انعطافپذیری تنها در حوزه مالی مهم نیست بلکه در حوزه های کاربردی تجاری همچون انعطافپذیری شرکتی، مسائل راهبردی و عملیاتی نیز کاربرد دارد. حفظ انعطافپذیری شرکت نقش بسیار مهمی در موفقیت و بقای سازمان بازی می کند(زارع تیموری،۱۳۹۰).
بنابرین انعطافپذیری مالی در برنامه راهبردی تامین مالی شرکتها می تواند نقش ارزشمندی را برای شرکتها به منظور برخورد با بی ثباتی و تناقص آتی ایجاد نماید. ازاینرو انعطافپذیری مالی برای یک شرکت مطلوب بوده و مطالعات تجربی صورت گرفته بیانگر این است که مدیران بشدت نسبت به انعطافپذیری مالی در انتخاب ساختار سرمایه خود حساس هستند(میتو و بانسل،۲۰۰۴[۱۴]).
به طور کلی تئوریهای تصمیم گیری در مورد ساختار سرمایه با تئوری میلرومودیلیانی ( اگر سرمایه گذاران به طور کلی همانند و همزمان با شرکتها قادر به اخذ وام یا پسانداز وجوه در دسترس باشند و تصمیمات تامین مالی شرکتها، کل جریانههای نقدی آن ها را تحت تاثیر قرار ندهد انتخاب نحوه و منبع تامین مالی بین اوراق بدهی و سهام بر کل ارزش بازار شرکتها تاثیر نمیگذارد) شروع شد و بیشتر با در نظر گرفتن نواقص بازار و تلاش برای فهمم واقعیت رفتار شرکت استوار است. تئوری انعطافپذیری مالی بر عناصر هر دو تئوری موازنه ایستا و تئوری سلسله مراتب برمیگردد. در واقع این تئوری ترکیبی از عدم اطمینان آتی شرکت و تلاش برای تعدیل ساختار سرمایه و نگهداری وجه نقد است. شرکتها شاید به وسیله حفظ انعطافپذیری مالی قادر به واکنش موفقیتآمیز به فرصتهای سرمایه گذاری باشند هرچند که مدیران و محققان هنوز در انتظار یک تئوری قوی و تعمیم پذیرتر جهت تشریح تصمیمات ساختار تامین مالی شرکت هستند(زارع تیموری،۱۳۹۰).
۲-۲-۶- منابع مختلف انعطافپذیری مالی
شرکتها برای تامین مالی مورد نیاز برای راه اندازی و اجرای پروژه های پیش روی خود گزینه های مختلفی پیش رو دارند(موین و بویلیا ۲۰۱۰). انعطافپذیری مالی ارتباط نزدیک در مواجه با نیازهای سرمایه گذاری آتی و سایر موارد مشابه دارد. میزان وجه نقد موجود در شرکت و میزان استفاده از ظرفیت بدهی، از منابع اصلی انعطافپذیری مالی است که به طور بالقوه مورد توجه قرار میگیرد. در واقع فرم هیبریدی(ترکیبی) روشی برای افزایش انعطافپذیری مالی است که مورد توجه قرار میگیرد. زیرا ترکیب مختلف از میزان بدهی و وجه نقد ممکن است منجر به تفاوت عمده در ارزش شرکت گردد(قوی،۱۳۹۰).
۲-۲-۶-۱- بدهی[۱۵]
استفاده از بدهی به عنوان یک منبع تامین مالی بر مبنای چهار انگیزه مهم است(دنیس[۱۶]،۲۰۰۹).
-
- تمایل به جذب سرمایه گذاری
-
- افزایش سرمایه گذاری به منظور تضمین فعالیت تجاری روزانه
-
- تامین تسهیل در سودآوری عملیاتی
- استفاده از بدهی برای پرداخت و توزیع سود بین سهامداران
بر مبنای تئوری موازنه ایستای سنتی مبالغ بهینه بدهی در ساختار سرمایه شرکتها به وسیله هزینه ناتوانی مالی و مزایای ناشی از سپر مالیاتی در نگهداشت بدهی تعیین می شود. بر مبنای مفاهیم انعطافپذیری مالی پیشنهاد می شود که شرکتها بدهی کمتری را تحمل نمایند، زیرا در غیر اینصورت آن ها بابت استفاده از ظرفیت بدهی خود، انعطافپذیری مالی خود را قربانی مینمایند. همچنین بهره برداری از ظرفیت بدهی در زمان حال باعث آسیبپذیری بیشتر در برابر تغییرات سرمایه گذاری آتی میگردد(بایون،۲۰۰۷). هزینه حفظ انعطاف پذیری مالی بخاطر عدم استفاده کامل از ظرفیت بدهی، صرفنظر کردن از مزایای سپر مالیاتی است.
این امر بیانگر این است که تئوری انعطافپذیری مالی یک موقعیت ایستا بین هزینه ها و مزایای حاصل از انعطافپذیری ایجاد می کند.
۲-۲-۶-۲- وجه نقد[۱۷]
بررسی رفتار شرکتها روند قابل ملاحظهای در انباشت وجه نقد را نشان میدهد. در ۳۰ سال گذشته میانگین نسبت وجه نقد به دارایی در شرکتهای امریکایی دو برابر شده است بنابرین از دیدگاه تئوریک باید اغلب شرکتها بتوانند همه تعهدات مربوط به بدهی خود را پرداخت نمایند، اما در واقعیت اینطور نیست. بررسیها دلایل چندگانهای برای رشد چشمگیر در افزایش مانده وجه نقد را نشان میدهد که میتوان دلایل این امر را ناشی از تغییرات شرکتها و تغییرات محیطی دانست(باتس[۱۸]،۲۰۰۸).
ریسک نوسانپذیری جریانهای نقدی رابطه مثبت با نسبت وجه نقد به دارایی های شرکت دارد و در واقع شرکتها میزان وجه نقد نگهداری شده خود را برای واکنش در نوسانپذیری جریانات نقدی اصلاح مینمایند. ریسک ذاتی صنعت و تغییرات در محیط خارجی( شرایط اقتصاد کلان) به ویژه در دنیای رقابتی کنونی یک عامل تعیین کننده ای برای تعیین ریسک محیط است(هان[۱۹]،۲۰۰۷).