در این تحقیق برای ارزیابی کارایی نسبی شعبههای بانک توسعه صادرات ایران، از دو مدل پایه ای تکنیک تحلیل پوششی داده ها (مدل CCR و BCC با ماهیت خروجی) استفاده شده و پس از مشخص کردن شعبههای ناکارا، راهکارهایی نیز در زمینه کارا کردن شعبههای ناکارا ارائه شده است (افشار کاظمی،۱۳۸۵،۴۸-۴۲).
لیلی جوانمردی ۱۳۸۶، در مقاله ای با عنوان ارزیابی کارایی شعب بانک پارسیان با بهره گرفتن از روش تلفیقی داده کاوی و تحلیل پوششی داده ها اشاره دارد که تعیین عوامل مؤثر بر کارایی در هر سازمانی میتواند کمک شایانی به مدیران سازمان در بهبود سازمان نماید. یکی از مهمترین سرمایه های یک سازمان، نیروی انسانی آن است. در سالهای اخیر توجه به نیروی انسانی در سازمانها، بخش عظیمی از زمان و سرمایه سازمانهای پیشرو را به خود اختصاص داده است. موفقیت یا شکست سازمان، بستگی کامل به چگونگی جذب و نگهداری منابع انسانی آن دارد. در مورد بانکها هم چنین وضعیتی وجود دارد. اگر چه، کارایی شعب بانکها به عوامل مختلفی بستگی دارد، اما یکی از مهمترین عوامل وضعیت نیروی انسانی شعب میباشد. با بررسی شاخصهای نیروی انسانی مؤثر بر سودآوری از قبیل: سن، جنس، تحصیلات، سابقه کار، حقوق و مزایای کارکنان و … میتوان رابطه کارایی با شاخصهای نیروی انسانی را شناسایی کرد. در این تحقیق سعی شده است با معرفی یک الگوریتم هوشمند، چگونگی ساخت یک سیستم خبره، با شناسایی مهمترین عوامل تأثیرگذار بر کارایی واحد های تصمیم (در گروه مورد مطالعه) بررسی شده و سپس الگوریتم پیشنهادی در مورد مطالعاتی شعب بانک پارسیان پیاده سازی شده است. با انجام این الگوریتم، وضعیت کارکنان شعب بانک پارسیان، جهت کشف الگوهای مؤثر بر کارایی بررسی شده و عوامل تأثیرگذار بر کارایی شعب و روندهایی که تا کنون ناشناخته بوده است، استخراج گشته و نهایتاًً یک سیستم خبره جهت استفاده مدیران طراحی شده است. برای کشف الگوهای پنهان و غیر بدیهی موجود بین وضعیتهای مختلف شاخصهای پرسنل با کارایی، از دو ابزار داده کاوی و تحلیل پوششی داده استفاده شده است. با بهره گرفتن از این اطلاعات و دانش به دست آمده، سیستمهای پشتیبانی تصمیم مبتنی بر مدلهای شبکه عصبی برای پیشبینی کارایی شعب در حالات مختلف، ارائه گردیده است (لیلی جوانمردی، ۱۳۸۶).
رضوان حجازی ۱۳۸۷، در مقاله ای با عنوان تحلیل بهرهوری کل بانک توسعه صادرات ایران و رشد بهرهوری شعب آن با بهره گرفتن از تحلیل پوششی داده ها DEA بیان میکند که، بهرهوری کل بانک توسعه صادرات ایران و تغییرات بهرهوری شعب آن با بهره گرفتن از تحلیل پوششی داده ها، مورد بررسی قرار گرفته است. از مدل رتبه بندی کامل SBM (سنجه مبتنی بر متغیرهای کمکی) برای تحلیل بهرهوری کل بانک توسعه صادرات ایران طی سالها ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۴ و از شاخص بهرهوری مالمکوئیست برای اندازه گیری رشد بهرهوری شعب این بانک طی سالهای ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۴ استفاده گردیده است. در مدل SBM از متغیرهای هزینه مطالبات مشکوک الوصول، منابع مالی قابل استفاده جهت اعطای تسهیلات و تعداد کارکنان به عنوان ورودی و تسهیلات اعطایی به عنوان خروجی و با فرض بازده به مقیاس متغیر استفاده گردید. روند میانگین متحرک امتیاز کارایی به دست آمده نشان داد که بهرهوری کل بانک توسعه صادرات ایران بهبود یافته است. در مدل شاخص بهرهوری مالمکوئیست از متغیرهای تعداد کارکنان، سود و کارمزد پرداختی و هزینه های اداری و پرسنلی به عنوان ورودی و تسهیلات اعطایی، کارمزد دریافتی، سپرده های بدون هزینه و سپرده های هزینه زا به عنوان خروجی استفاده گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که بهرهوری شعب بانک در سال ۱۳۸۳ به طور متوسط یک درصد و در سال ۱۳۸۴، دو درصد رشد داشته است. همچنین شعب بانک بر اساس رشد بهرهوری، رتبه بندی شدند (رضوان حجازی،۱۳۸۷،۵۰-۳۹).
اکبر عالم تبریز ۱۳۸۸، در مقاله ای با عنوان بررسی کارکرد تکنیک تاپسیس فازی در بهبود سنجش کارایی شعب بانکها با بهره گرفتن از تکنیک DEA بیان میکند که، سنجش کارایی سازمانهای مختلف و مقایسه کارایی بین واحدهای آن ها، از جمله مسایل مهمی است که امروزه در ادبیات اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است. در میان سازمانهای مختلف، بانکها به عنوان یکی از مهمترین نهادهای هر نظام اقتصادی مطرحند. بنابرین، با توجه به نقش مهم بانکها در توسعه کشور و همچنین تعدد شعب آن ها، اندازه گیری کارایی شعب بانک حائز اهمیت میکند. هدف اصلی این مقاله بررسی اثرات لحاظ نمودن میزان اهمیت ورودیها (ورودیها و خروجیها) در مدل تحلیل پوششی داده ها میباشد. بر این اساس، ابتدا سیستم مفهومی ارزیابی کارایی شعب بانک تعریف شده و سپس میزان اهمیت ورودیها و خروجیها با بهره گرفتن از تکنیک تاپسیس فازی محاسبه شد تا بعداً در تکنیک DEA مورد استفاده قرار گیرد. در مرحله بعد، کارایی شعب در قالب مدل تحلیل پوششی داده ها فرموله شد و سپس محاسبه گردید. در پایان نیز به منظور تحلیل اثرات بهکارگیری میزان اهمیت ورودیها، کارایی شعب بدون لحاظ نمودن میزان اهمیت ورودیها مجدداً محاسبه شده تا کارایی شعب، در دو حالت مورد مقایسه قرار گیرد. نتایج نشان میدهد استفاده از میزان اهمیت ورودیها (ورودیها و خروجیها)، توانسته است سنجش کارایی شعب بانک با بهره گرفتن از تکنیک DEA را دقیقتر نموده و بنابرین موجب افزایش روایی این تکنیک شود
(اکبر عالم تبریز،۱۳۸۸،۱۱۸-۹۹).
محمد نمازی ۱۳۸۹، در مقاله ای با عنوان بررسی کارایی بانکهای ایران با بهره گرفتن از تکنیک DEA به روش پله ای بیان میکند که بانکها نقش مهمی را در اقتصاد ملی و کمک به رشد و شکوفایی آن ایفا میکنند. در این راستا پژوهشهای چندی در مورد ارزیابی عملکرد آن ها با بهره گرفتن از روش تحلیل پوششی داده ها DEA انجام شده است. اما در اکثر این پژوهشها، توجه چندانی به نحوه انتخاب متغیرها نشده است. این در حالی است که تغییر در متغیرهای ورودی و خروجی باعث میشود، نمرات کارایی واحدهای تصمیم گیرنده و ارزیابیهای حاصل بسیار متفاوت باشد. از اینرو، در این مقاله با بهره گرفتن از یک روش قانونمند تحت عنوان روش پله ای Stepwise کارایی فنی ۱۰ بانک تجاری و تخصصی در ایران محاسبه میشود. نتایج بهکارگیری این روش بیانگر آن است که سهم تغییر اصلی در این مدل عبارتند از: میزان داراییهای ثابت، تعداد کارکنان و مشارکتها و سرمایه گذاریهای مستقیم و سه بانک کارا نیز مشخص شدند (محمد نمازی،۱۳۸۹،۱۷۴-۱۵۹).