در این واحد تحلیل، ثبت با شمارش برابر است.
۷-۳- جامعه آماری:
جمعیت آماری مورد مطالعه، مطالب خبری مرتبط با ایران در حوزه سیاسی، اخبار انتخابات مجلس نهم است که شامل اخبار شبکه های یک، دو و سه، پنج (تهران) و شش (شبکه خبر) سیما به ترتیب در ساعات پخش ۱۹، ۲۰:۳۰، ۲۲، ۲۴ و ۱۳ در طول ماههای مهر، آبان، آذر، دی، بهمن تا دهم اسفند سال ۹۰ میباشد.
۸-۳- برآورد حجم نمونه:
در پژوهش موجود، حجم نمونه شامل ۳۳۴ خبر طی شش ماه به دست آمده است که به صورت جداگانه کدگذاری شده است. در این تحقیق سعی شده است اخبار در خصوص انتخابات مجلس در پنج شبکه ۱، ۲، ۳، تهران و خبر به ترتیب در ساعت پخش ۱۹، ۲۰:۳۰، ۲۲، ۲۴ و ۱۳ استخراج شود.
۹-۳- روش نمونه گیری:
اخبار نمونه این پژوهش با بهره گرفتن از روش نمونه گیری “نا احتمالی با تکنیک نمونه گیری هدفمند” است؛ به این صورت که تمام مواد آزمودنی از هر شش ماه مهر تا دهم اسفند سال ۹۰ همه خبرها مورد بررسی قرار گرفت که در برخی از روزها اصلاً خبری در خصوص انتخابات مجلس پیش رو مشاهده نشد و در ماهی مانند اسفند که بحبوحه انتخابات بود، گاهی در یک بخش خبری چند خبر به انتخابات اختصاص داده شده بود.
۱۰-۳- رویه گردآوری اطلاعات:
اطلاعات با بهره گرفتن از آرشیو صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و بررسی آن ها گردآوری شده است. ابزار جمع آوری داده ها از طریق بررسی این اخبار اشاره شده در ماههای پخش مدنظر میباشد.
در تحقیق حاضر از نرم افزار رایانه ای اس پی اس اس که ویژه آزمون های آماری در علوم اجتماعی است، برای تجزیهی تحلیل داده ها استفاده شده است.
۱۱-۳- فنون مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل داده ها:
آزمون مورد استفاده برای تجزیه و تجلیل داده ها در تحقیق مورد بررسی کا اسکوئر (خی دو) است. این آزمون به محقق میگوید که آیا فراوانی مشاهده شده در هر طبقه بندی با فراوانیهای مورد انتظار تفاوت معناداری دارد یا خیر؟
در این پژهش از هر دو دسته از تکنیک های آمار توصیفی و استنباطی استفاده خواهد شد.
۱۲-۳- محدودیت های روش شناختی پژوهش:
برای بررسی تطبیقی اخبار تلویزیونی، دسترسی به آرشیو خبری نیاز میباشد که این دسترسی بسیار مشکل میباشد و تا حدی حتی غیرممکن است.
از آنجایی که اخبار تلویزیون تحت تاًثیر عوامل درون سازمانی و برون سازمانی و سیاست خاص اعمال شده از طرف مسئولین رسانه و تهیه کنندگان خبر و گزارش هستند؛ اخبار خصوصاًً اخبار انتخابات نیز تحت تاًثیر همین عوامل در حالت و وضعیتی نسبتاً مشابه پخش میشوند و در شبکه های مختلف تنوع پوشش دهی اخبار انتخابات چندان مشاهده نمی شود.
۱۳-۳- سنجش ضریب قابلیت اعتماد:
شرط عینیت پژوهش، پایایی مقایسه ها و روشها است؛ یعنی رسیدن به نتایجی مشابه با به کارگیری معیارهای تکراری با ابزار یکسان در نمونه مفروضی از اطلاعات پایایی، کارکرد مهارت بصیرت و تجربه رمزگذاران، صراحت مقوله ها و قواعد رمز گذاری که کاربرد آن ها را هدایت می کند و درجه عدم ابهام اطلاعات است.
چون ماهیت اطلاعات معمولاً خارج از کنترل پژوهشگر است، فرصت های افزایش پایایی معمولاً به مهارت رمزگذاران، مقوله ها و یا هردوی آن ها محدود می شود.
پایایی مقوله بستگی به توانایی تحلیل گر در تنظیم مقوله هایی دارد که مدارک تجربی موجود به اندازه کافی روشن باشد؛ به طوری که داوران با صلاحیت به اندازه کافی در این مورد تعلق یا عدم تعلق مجموعه ای خاص به مقوله های مورد نظر توافق داشته باشند.(هولستی؛ ۱۳۷۳:۲۱۱-۲۱۰)
بهترین روش برای محاسبه ضریب پایایی، استفاده از فرمول اسکات است.
Pi=
برای استفاده از این فرمول، نخست لازم است درصد توافق های تصادفی (مورد انتظار) را تعیین کرد. این کار با پیدا کردن نسبت عناوین هر مقوله از مجموعه مقوله ها و جمع کردن مجذور آن نسبت ها عملی می شود.
درصد توافق مشاهده شده نیز با بهره گرفتن از فرمول زیر به دست می آید:
C.R=2MN1+N2
در این فرمول، M تعداد تصمیم گیری های مربوط به کدگذاری است که دو داور در مورد آن باهم توافق دارند و N2,N1 تعداد تصمیم های داوران شماره یک و دو درباره کدگذاری است.
محاسبه برای ۱۵درصد از اطلاعات کدگذاری شده برای ۲ متغیر که بیشتر جنبه کمی یا کیفی دارد، اعمال می شود.
فصل چهارم
بررسی یافته های تحقیق
مقدمه:
در این فصل با هدف بررسی ساختار و محتوای مطالب مربوط به انتخابات مجلس در سال ۹۰ در پنج شبکه تلویزیونی ۱، ۲، ۳، شبکه تهران و خبر، یافته های تحقیق در این شبکه ها مورد ارزیابی قرار میگیرد.
در بخش اول، میزان انعکاس متغیرهای تحقیق در هر یک از شبکه های تلویزیونی بررسی می شود و در بخش دوم این فصل رابطه بین متغیرها با بهره گرفتن از جداول دو بعدی مورد بررسی قرار میگیرد.
۱-۴- توصیف یافته ها
جدول شماره ۱: توزیع فراوانی مطالب مورد بررسی برحسب روزهای هفته
جدول شماره ۱
تعداد
درصد
درصد خالص
درصدفراوانی تجمعی
معتبر
شنبه
۵۱
۱۵٫۳
۱۵٫۳
۱۵٫۳
یکشنبه
۷۳
۲۱٫۹
۲۱٫۹
۳۷٫۱
دوشنبه
۶۴
۱۹٫۲
۱۹٫۲
۵۶٫۳
سه شنبه
۴۷
۱۴٫۱
۱۴٫۱
۷۰٫۴
چهارشنبه
۴۰
۱۲٫۰
۱۲٫۰
۸۲٫۳
پنجشنبه
۲۹
۸٫۷
۸٫۷
۹۱٫۰
جمعه
۳۰
۹٫۰
۹٫۰
۱۰۰٫۰
کل
۳۳۴
۱۰۰٫۰
۱۰۰٫۰
همان گونه که در جدول توزیع فراوانی شماره ۱مشاهده می شود ، از تعداد کل ۳۳۴ خبر، به لحاظ روزهای هفته بیشترین نسبت به “یکشنبه ها”(۲۱٫۹% یا ۷۳ خبر) و کمترین نسبت به “پنج شنبه ها”(۸٫۷% یا ۲۹خبر) اختصاص داشته است که پس از یکشنبه، روزهای دوشنبه، شنبه، سه شنبه، چهارشنبه و جمعه به ترتیب در مراحل بعدی قرار دارند.
جدول شماره۲: توزیع فراوانی مطالب برحسب هفته های مورد بررسی
جدول شماره ۲
تعداد
درصد
درصد خالص
درصدفراوانی تجمعی
معتبر
هفته اول
۹۷
۲۹٫۰
۲۹٫۰
۲۹٫۰
هفته دوم
۱۰۹
۳۲٫۶
۳۲٫۶
۶۱٫۷
هفته سوم
۵۹
۱۷٫۷
۱۷٫۷
۷۹٫۳
هفته چهارم
۶۹
۲۰٫۷
۲۰٫۷
۱۰۰٫۰
کل
۳۳۴
۱۰۰٫۰
۱۰۰٫۰
همان گونه که در جدول توزیع فراوانی شماره ۲مشاهده می شود، از تعداد کل ۳۳۴ خبر، به لحاظ هفته مورد بررسی بیشترین نسبت به “هفته دوم” (۳۲٫۶% یا ۱۰۹خبر) و کمترین نسبت به “هفته سوم” (۱۷٫۷% یا ۵۹خبر) اختصاص داشت.هفتههای اول و چهارم به ترتیب بعد از هفته دوم قراردارند.