بنابر تئوری موازنه پویا، سطح بهینه ساختار سرمایه و نسبت بدهی توسط توازنی پویا بین مزایای مالیاتی بدهی و هزینه خالص ورشکستگی تعیین میگردد، به صورتی که شرکت از طریق تنظیم مجدد ساختار سرمایه و حفظ سطوح بالای بدهی به منظور کسب مزایای حفظ مالیات و نرخهای بهره، واکنشی فوری به شوکها نشان میدهد (کین[۲۱] و همکاران، ۱۹۸۵؛ بریک و راوید[۲۲]، ۱۹۸۵). در مجموع تئوریهای مذکور بیانگر این موضوع هستند که سطح بهینه نسبت بدهی از طریق ایجاد توازن بین مزایای مالیاتی بدهی و هزینه های مرتبط با ورشکستگی و درماندگی مالی تعیین شد.
در کشورهای در حال توسعه ، بر خلاف بازارهای توسعه یافته برای انتخاب ساختار نسبت بدهی محدودیت هایی وجود دارد.به دلیل سود آوری کمتر و دسترسی محدود به بازار، شرکتهای کشورهای در حال توسعه ، نسبت به شرکتهایی کشورهای توسعه یافته ، از بدهی های بلند مدت بسیار کمتر استفاده میکنند(stephana et al,2011.p.141).
از این رو بررسی علت های انتخاب ساختار نسبت بدهی و همچنین مطالعه ی عوامل تعیین کننده ی ساختار زمانی بدهی ها در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران اهمیت دارد.
با وجود این نظریه ها منابع تحقیق بیانگر آن است که در اقتصادهای انتقالی و کشورهای در حال توسعه ، عوامل تعیین کننده ی ساختار نسبت بدهی شرکتها به بررسی خاص و برخی تعدیل ها نیاز دارد(demirguc-kunt maksimovic ,1999,p.p302-304).
بنابرین تحقیق حاضر در پاسخ به پرسش اساسی زیر انجام شد:
بین نرخ مالیات و نسبت بدهی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار چه رابطه ای وجود دارد؟
اهداف تحقیق:
تحقیق حاضر در راستای نیل به یک هدف اصلی به اقتضای موضوع تحقیق و یک هدف فرعی به شرح ذیل به انجام رسیده است:
هدف اصلی:
تعییین رابطه ی بین نرخ مالیات و نسبت بدهی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار
هدف فرعی:
۱) تعیین رابطه ی بین نرخ مالیات و کیفیت شرکت در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار.
۲) تعیین رابطه ی بین نرخ مالیات و اندازه ی شرکت در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار.
۳)تعیین رابطه ی بین نرخ مالیات و اهرم مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار
سوالات تحقیق:
تحقیق حاضر در راستای پاسخ به یک پرسش اصلی که قبلا در بیان مسئله تحقیق بدان پرداخته شده به انجام رسیده است.
سوال اصلی
بین نرخ مالیات و نسبت بدهی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار چه رابطه ای وجود دارد؟
سوال فرعی:
۱)بین نسبت بدهی و کیفیت شرکت در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار چه رابطه ای وجود دارد؟
۲) بین نسبت بدهی و اندازه ی شرکت در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار چه رابطه ای وجود دارد؟
۳) بین نسبت بدهی و اهرم مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار چه رابطه ای وجود دارد؟
فرضیات تحقیق:
در تحقیق حاضر در راستای پاسخ به پرسش های فوق ، فرضیات اصلی و فرعی به شرح ذیل عنوان شده است:
فرضیه ی اصلی:
بین نرخ مالیات و نسبت بدهی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار رابطه ی معنا داری وجود دارد.
فرضیه ی فرعی:
۱) بین نسبت بدهی و کیفیت شرکت در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار رابطه وجود دارد.
۲) بین نسبت بدهی و اندازه ی شرکت در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق رابطه ای وجود دارد.
۳) بین نسبت بدهی و اهرم مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار رابطه وجود دارد.
تعریف عملیاتی واژه ها
در این بخش از گزارش تحقیق به تعریف مفهومی و عملیاتی واژه های اساسی و غیر بدیهی که پیش از این در عنوان یا فرضیات تحقیق، مورد استفاده قرار گرفنه اند، پرداخته شده است:
اندازه (SIZE) شرکت:
پژوهشهای فراوانی به بررسی رابطه اندازه شرکت و ساختار سرمایه پرداختهاند که از مهمترین این پژوهشها، میتوان به پژوهشهای گراهام و همکاران (۱۹۹۸) و هواکیمین و همکاران(۲۰۰۱) اشاره کرد که نتایج آن ها نشان دهنده این است که شرکت های بزرگتر، ریسک کمتری نسبت به شرکتهای کوچکتر دارند؛ در نتیجه این عامل سبب بالا بودن اهرم آن ها می شود. شرکتهایی که موقعیت رشد بیشتری دارند، انتظارات خوبی نسبت به سودآوری آتی داشته و در انتخاب سرمایهگذاریهای آتی نیز، انعطافپذیری بیشتری از خود نشان میدهند. در نتیجه، ممکن است که نسبت بدهی به گونهای مثبت وابسته به رشد باشد (گانی و همکاران، ۲۰۱۱: ۴۴)..
اهرم مالی:
تحقیقات مالی را به عنوان میزان بدهی که به منظور تامین منابع مالی مورد نیاز برای کسب دارایی مورد نیاز کسب می گزدد ، تعریف کردهاست (هامپتون۲۰۰۱). بنابر تعریف مذکور ، شرکت ها از لحاظ تامین مالی در قالب شرکتهای با درجه ی اهرم مالی بالا و پائین قابل تعریفند(می یرز۱۹۹۶) به عقیده ی داگلاس (۲۰۰۱) اهرم مالی توانایی تغییر بازده و ریسک شرکت ها را دارا است بنایراین ساختار سرمایه ی هر شرکت با اهرم مالی آن رابطه ای متقابل و تنگاتنگ دارد. لذا استفاده شرکت ها از شیوه های مختلف تامین مالی منوط به وجود شرایط و اثر متغیرهای اقتضایی است که گاهی بر اساس موقعیت و برای جهت گیری شرکت ها در بازار و نیز ارزیابی آن ها از طرف مؤسسات تامین اعتبار به وجود میآید . اما لزوم توجه به تئوری نمایندگی در این است که تعارض دارندگان سهام ، مالکین ، گردانندگان و نیز صاحبان اوراق قرضه بر تصمیم گیری تامین سرمایه و سرمایه گذاری مؤثر است (می یرز، ۱۹۷۷). موور (۲۰۰۴) نیز بیان میکنند که مقدار بدهی از طریق تخفیف مالیاتی بهره ی پرداختنی ، هزینه های ورشکستگی و هزینه نمایندگی به وجود میآید که این امر در زمان بندی تصمیمات سرمایه گذاری و ارزش شرکت مؤثر است .
روش تحقیق:
از نظر هدف: کاربردی است زیرا نتایج حاصل از آن ، قابل استفاده در اتخاذ تصمیمات توسط مدیران و سرمایه گذاران است.
از نظر گردآوری داده ها:
این تحقیق از بعد نحوه ی استنباط در خصوص فرضیات تحقیق در گروه تحقیقات توصیفی و از نوع همبستگی قرار میگیرد، زیرا جهت کشف روابط بین متغیرهای تحقیق ، از تکنیکهای رگرسیون و همبستگی استفاده شده است که به این ترتیب ، از نظر استدلالی ، از نوع استدلال استقرایی است.
ماهیت داده ها و روشها:
از آنجایی که از طریق آزمایش داده های موجود به نتیجه رسیدیم تحقیق ما در گروه تئوریهای اثباتی قرار دارد.