مزایای استفاده از داده های ترکیبی
بالتاجی[۲۰] مزایای استفاده از داده های ترکیبی را به صورت زیر بیان میکند:
-
- از آنجا که داده های ترکیبی به افراد، بنگاه ها، شرکتهاو از این قبیل واحدها در طی زمان ارتباط دادرند، وجود ناهمسانی واریانس در این داده ها محدود میشوند.
-
- با ترکیب مشاهدات سری زمانی و مقطعی، داده های ترکیبی اطلاعات بیشتر، تغییرپذیری بیشتر، هم خطی کمترمیان متغیرها، درجات آزادی بیشتر و کارایی بیشتری را ارائه میکنند.
-
- در مطالعه مشاهدات مقطعی تکراری، داده های ترکیبی به منظور مطالعه پویای تغییرات، مناسب تر و بهترند.
-
- داده های ترکیبی، تأثیراتی را که نمی توان به سادگی در داده های سری زمانی و مقطعی مشاهده کرد، بهتر معین میکنند.
-
- داده های ترکیبی با ارائه داده برای هزاران واحد، میتوانند تورشی را که ممکن است در نتیجه لحاظ افراد یا بنگاه های اقتصادی (به صورت جمعی و کلی) حاصل شود به حداقل برسانند. به طور کلی می توان گفت، داده های ترکیبی، تحلیل های تجربی را به شکل غنی تر امکان پذیر میسازند که در صورت استفاده از داده های سری زمانی یا مقطعی این امکان وجود ندارد.
روش تجزیه و تحلیل داده ها روش رگرسیون پانلی میباشد. برای بررسی رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته از رگرسیون پانل یا پولد با توجه به سطح معنی داری آزمون لیمر استفاده میکنیم در این آزمون زمانی که سطح معنی داری کوچکتر از ۰٫۰۵ باشد رگرسیون پانل( تابلویی) جهت برازش مدل انتخاب می شود خود برازش پانل به دو صورت اثر تصادفی و اثر ثابت میباشد. با توجه به آزمون هاسمن از برازش تصادفی یا ثابت استفاده می شود در این آزمون هرگاه سطح معنی داری بزرگتر از ۰٫۱ باشد از برازش تصادفی استفاده می شود.
۳-۶ تعریف متغیرهای تحقیق و نحوه محاسبه آن ها:
به منظور آزمون فرضیه و تجزیه و تحلیل داده ها از مدل زیر استفاده می شود :
FRQi,t=α۰+β۱BHCOMPi,t+β۲LIQUIDITYi,t+β۳BHCOMPi,t×LIQUIDITYi,t+αnContoroln,i,t +i,t
(دو و همکاران، ۲۰۱۴)
۳-۶-۱ متغیر وابسته
کیفیت گزارشگری مالی(FRQ):
اندازه گیری کیفیت گزارشگری مالی:
درباره کیفیت گزارشگری مالی هیچ تعریف پذیرفته شده ای وجود ندارد، بنابرین در این تحقیق برای کمَی ساختن کیفیت گزارشگری مالی از معیار پیشین به کار گرفته شده استفاده خواهیم کرد. طبق مدل کوتاری و همکاران(۲۰۰۵) (مدل اقلام تعهدی اختیاری) محاسبه می شود و در حقیقت مدل جونز را بادر نظر گرفتن عملکرد تعدیل میکند. این مدل در پژوهش چن و همکاران (۲۰۱۱) به عنوان یک معیار برای اندازه گیری کیفیت گزارشگری مالی استفاده شده است. برای برآورد این مدل، ابتدا از کل اقلام تعهدی اختیاری پیشنهادی هریبر و کولینز (۲۰۰۲) استفاده می شود.
TACCi,t=EXBIi,t –CFOi,t (۱)
که در این رابطه :
i نمایانگر شرکتها و t نشان دهنده سالهاست.
TACC : کل اقلام تعهدی است.
EXBI : سود قبل از اقلام غیر مترقبه است.
CFO : وجه نقد عملیاتی حاصل از عملیات مستمر است.
سپس، کل اقلام تعهدی اختیاری با بهره گرفتن از مدل کوتاری و همکاران برآورد می شود. از این رو، برای هر سال و هر طبقه صنعت، رگرسیون حداقل مربعات معمولی زیر برآورد می شود:
که در این رابطه:
TAi,t-1 : کل دارایی ها در آغاز سال t است .
∆Si,t : تغیییر در فروش طی سال t است.
PPEi,t : ناخالص اموال ، ماشین آلات و تجهیزا ت در سال t است.
ROAi.t : بازده دارایی ها در سال t است.
در ادامه، از ضرایب برآوردی حاصل از معادله (۲)، برای محاسبه کل اقلام تعهدی غیر اختیاری برای هر سال شرکت استفاده شده است.
آنگاه کل اقلام تعهدی اختیاری برای هر سال شرکت برآورد می شود:
NDAi.t : اقلام تعهدی غیر اختیاری
DAi,t : اقلام تعهدی اختیاری
با توجه به تحقیق چن و همکاران (۲۰۱۱)، ما از قدر مطلق اقلام تعهدی اختیاری به عنوان معیاری از کیفیت گزارشگری مالی استفاد ه میکنیم. در ادامه، قدر مطلق اقلام تعهدی اختیاری در ۱- ضرب می شود، بنابرین ارزش های بالاتر برای این مقدار، نشان دهنده کیفیت بالاتر گزارشگری مالی است.
کیفیت گزارشگری مالی طبق تحقیقات انجام شده قبلی مورد استفاده قرار گرفت. نظریه تئوری خروج پیشبینی کرد که حکومت و رهبری سهامداران عمده از طریق رقابت بیشتر بین سهامداران عمده و نقدینگی سهام اعمال می شود. بنابرین در مقابل، بین سهامداران عمده و نقدینگی سهام ، تمرکز اصلی برای اندازه گیری اثر تهدید خروج سهامداران عمده بر کیفیت گزارشگری مالی ، طبق فرضیه تعریف شده ، اثبات می شود و در نتیجه ۳β مثبت خواهد بود .
۳-۶-۲ متغیرهای مستقل تحقیق :
اندازه گیری تهدید خروج [۲۱]:
اندازه تهدید خروج سهامداران عمده از رقابت بین سهامداران عمده و نقدینگی سهام به دست میآید. پس باید اندازه تعامل بین این دو مورد را بررسی کرده تا اندازه تهدید خروج را بتوانیم به دست بیاوریم.
اندازه گیری رقابت بین سهامداران عمده :(سهامداران عمده[۲۲] و نهادی : (BHCOMP)):
برای محاسبه تمرکز مالکیت سهامداران عمده از شاخص هرفیندال استفاده شده است. شاخص هرفیندال[۲۳] هریشمن یک شاخص اقتصادی بوده، که برای سنجش میزان انحصار در بازار استفاده می شود. بدین ترتیب درصد سهام هر یک از سهامداران عمده ( مجموع سهام در اختیار هر سهامدار k در شرکت i در سال t ، بر کل سهام منتشره شرکت i در سال t ، تقسیم می شود) به توان ۲ رسیده و با هم جمع میشوند. حاصل که بین صفر تا یک میباشد، هر چه قدر به یک نزدیک تر باشد بیانگر تمرکز و در مقابل هر چه قدر به صفر نزدیک تر باشد نشان دهنده عدم تمرکز سهامداران خواهد بود.
BHCOMPi,t = -۱*۲ (دو و همکاران، ۲۰۱۴)
BlockK,i.t = k تعداد سهامداران عمده در سال I و زمان t است.
Blocki,t = تعداد کل سهام در زمان t است.
N تعداد کل سهامداران است به عنوان مثال شاخص هرفیندال تصویری از تمرکز مالکیت سهامداران عمده ضرب در -۱ . و اگر مقدار به دست آمده بالاتر از ۱ باشد نشان میدهد که رقابت بین سهامداران عمده زیاد است.
۳-۶-۳ سایر متغیرهای کنترلی:
SIZE (اندازه شرکت): از لگاریتم طبیعی ارزش شرکت در پایان دوره به عنوان اندازه شرکت استفاده شده است.
ROA : سود قبل از اقلام غیر مترقبه تقسیم بر کل دارایی ها.
REVVOL (نوسان درآمد) : انحراف استاندارد درآمد ۵ سال گذشته.
OCFVOL (نوسان جریان نقدینگی) : انحراف استاندارد وجه نقد عملیاتی ۵ سال گذشته.
LEV (توان و قدرت مالی): بدهی بلند مدت تقسیم بر جمع بدهی بلند مدت و ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام.
BTM (ارزش دفتری به بازار): این معیار از تقسیم ارزش دفتری به ارزش بازار شرکت در انتهای دوره به دست آمده است.( نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار).
Ԑ : جمله خطای شرکت