۲-۲-۱۹ خدمات قابل ارائه در سیستم موبایل بانک
اهم خدمات این سیستم را به ترتیب زیر، می توان برشمرد:
۱- امکان دریافت انواع اطلاعات مربوط به حساب مشتری
۲- امکان خرید از فروشگاه ها، مراکز خرید و پرداخت هزینه ها در هتل ها
۳- مشاهده وضعیت بازار اوراق بهادار و انتقال خرید و فروش آن ها از طریق تلفن همراه اینترنتی
۴- خدمات چک و جایگزین آن
۵- امکان پرداخت انواع قبوض از طریق تلفن های همراه در قالب موبایل بانک (لایکنن و پاسانن، ۲۰۰۸).
۲-۲-۲۰ صنعت ارتباطات موبایل دارای ۳ مرحله میباشد:
-
- آنالوگ
-
- دیجیتال
- چند رسانه ای
هرکدام از این مراحل به عنوان نسلی از موبایل شناخته شده است. در اینجا به بررسی نسل های آن خواهیم پرداخت.
- نسل اول
این نسل تلفن همراه دارای خصوصیات زیر است :
۱٫ آنالوگ
۲ . مدارهای سوئیچ
۳ . صدای ضعیف
۴ .قابلیت پایین
۵ .عدم وجود تدابیر امنیتی : یکی از نگران یهای اولیه در رابطه با امنیت در تلفن های آنالوگ این بود که سیگنال ها رمزنگاری نمی شدند و بنابرین در مسیر عبور براحتی قابل گوش دادن بودند. هر چند تلفن های آنالوگ هنوزدر آمریکا استفاده میشوند و تکنولوژی آن ها پیشرفت نموده است ولی تحول و دگرگونی منطقی به سمت دیجیتال بوده است.
- نسل دوم
خصوصیات این نسل عبارتند از:
۱٫تکنولوژی های دیجیتال که در تلفن های همراه دیجیتالی در حال حاضر مورد استفاده قرار میگیرد.
۲٫ مدارهای سوئیچ
۳٫ با بهره گیری از تکنولوژی دیجیتال، قابلیت نمونه گیری صدا به صورت صفر و یک و انتقال آن بر روی شبکه بی سیم برای انتقال به تلفن دیگری از همین نسل و یا تلفن های سنتی که در آنجا به موجهای صوتی تبدیل می شود، در این نسل موجود است.
۴٫ انتقال محدود اطلاعات
۵٫ پشتیبانی داده، فاکس و SMS
۶٫ امکان بهره گیری از رمزنگاری (با کلید رمز ۴۰ بیتی)
۷٫ سیستم جهانی برای ارتباطات موبایل (GSM) استانداردهای دیگر برای نسل دوم میباشد.
۸٫ سیستم GSM در دامنه فرکانس بین ۹۰۰-۸۰۰ مگاهرتز عمل میکند.
۹٫ می توان خصوصیاتی که از نسل اول به نسل دوم بهبود یافته است را به شرح زیر معرفی نمود:
تلفن دیجیتال
پست صوتی
دریافت پیام های الکترونیکی ساده
- نسل ۵/۲
سرویس جهانی رادیو بسته ای را می توان مانند سرویس GSM برای دسترسی به اینترنت در نظر گرفت نسل ۵/۲ داده ها را با سرعت بالاتری پشتیبانی میکند. ( ۱۷۱ بیت در ثانیه) همچنین اتصالات دائمی داده ها را حفظ میکند. به این صورت که کاربران میتوانند به طور دائم به اینترنت دسترسی داشته و تنها در زمان دریافت و ارسال داده ها هزینه ای را پرداخت خواهند نمود و در حالت معمولی هیچ هزینه ای مربوط به اتصال به اینترنت از کاربران دریافت نمی شود.
برای مرورگرهای محدود، پست الکترونیکی، ،GPRS سرویس معاملات مالی با بهره گرفتن از کارت و غیره در نظر گرفته شده است.
GPRS، یک پروتکل اینترنتی با امکان سوئیچینگ بسته ها است. این استاندارد نیز از بسیاری از آسیب پذیر ی های موجود در اینترنت رنج م یبرد. همه خدمات مورد استفاده در اینترنت مانند انتقال فایل، مرورگرهای وب، گپ های دوستانه، پست الکترونیکی، اتصال به یک کامپیوتر از راه دور بر روی شبکه موبایل قابل دسترسی میباشد.
- نسل سوم
نسل سوم که با IMT-2000 نیز شناخته شده است، نسل جدیدی از ارتباطات بیسیم میباشد به دلیل این که سیستم های نسل سوم تکامل یافته سیتم های متفاوت و ناسازگار نسل دوم مانند CDMA، GSM، TDMA میباشند، قابلیت کار و سازگاری با سیستم های مختلف را دارا باشند در اینجا به بعضی از مشخصات این نسل اشاره میکنیم:
۱- پهنای باند گسترده
۲- مبتنی بر پروتکل بسته ای
۳- انتقال متن، صدا بر روی IP، تصاویر ویدئویی، چند رسانه ای با سرعت داده ای حداکثر ۲ مگابیت در هر ثانیه در محیط بیسیم و ۳۸۴ بیت در ثانیه در محیط موبایل (بشارت نیا، ۱۳۸۸).
۲-۲-۲۱ فرایند پرداخت سیار
برای پرداخت سیار می توان یک فرایند ۱۰ مرحله ای در نظر گرفت:
۱- ثبت کردن: مصرف کننده نیازمند افتتاح حساب نزد مهیا کننده خدمات پرداخت سیار جهت استفاده از پرداخت سیار میباشد.
۲- ارسال درخواست اصلی برای خرید و پرداخت مصرف کنندگان قصد و نیت خود را برای خرید و پرداخت به روش های مختلف (همانند ارسال SMS، ارسال کدهای دو بعدی و . . .) اعلام می نمایند.
۳- ارسال درخواست پرداخت: پایگاه واسط تلفن همره درخواست های مصرف کننده را دسته بندی کرده و آن ها را به سیستم پرداخت سیار منتقل می کند.
۴- ارسال درخواست و دریافت تصدیق از مهیا کننده محتوا: بعد از دریافت درخواست، سیستم جزئیاتی را از مهیا کننده محتوا پرس و جو می کند و مهیا کننده محتوا نیز پاسخ میدهد.
۵- درخواست مالی: اگر مهیا کننده محتوا موافق درخواست مصرف کننده باشد، سیستم درخواست مصرف کننده را پردازش اولیه می کند و درخواست مالی را برای بانک ارسال می کند.
۶- اعتبارسنجی مالی: بانک ها درخواست مالی را بررسی کرده و پاسخ تأیید یا عدم تأیید را برای سیستم ارسال می نمایند.
۷- ارجاع نتیجه پرداخت به مهیا کننده محتوا: بعد از دریافت پاسخ بانک، سیستم پرداخت سیار اطلاعات موفقیت آمیز بودن پرداخت مالی و درخواست تحویل را برای مهیا کننده محتوا ارسال می کند.
۸- تحویل: مهیا کننده محتوای کالای مورد درخواست را برای مصرف کننده می فرستد.
۹- ارجاع اعلام نتایج: بعد از دریافت پاسخ از بانک، سیستم پرداخت سیار پاسخ را به پایگاه واسط تلفن همراه منتقل می کند.
۱۰- ارجاع نتیجه پرداخت به مصرف کننده: پایگاه واسط تلفن همراه پاسخ را به مصرف کننده بر حسب شماره تلفن همراه ایشان منتقل می کند.
فرایند تشریح شده در بالا بیانگر یک پرداخت موفق است. هر گاه هر کدام از مراحل، فرایند فوق مردود شود، سیستم پرداخت سیار پیغام عدم موفقیت را مستقیما برای مصرف کننده ارسال می کند و فرایند پرداخت را متوقف میکند (کاشچو و کاسکو، ۲۰۰۳).
۲-۲-۲۲ مزایای بانکداری موبایل
ضریب نفوذ بالا و رشد تصاعدی کاربران تجهیزات موبایل در رده های مختلف سنی، علمی، اقتصادی و فرهنگی امکان دستیابی در هر مکان جغرافیایی و در هر زمان از شبانه روز به سرویس های بانکداری سیار. افزایش بهره گیری بانکداری سیار با ایجاد بستر های ارتباطی لازم برای انتقال اطلاعات و انجام تراکنش های مالی سریع و دایمی در نسل های G5/2، G3 تلفن های همراه و امروزه با ارائه پیشنهاد های جدیدتر در نسل چهارم آن G4 که باعث ایجاد انقلابی در ارتباطات شده است.
-
- کاهش بودجه های زمانی و مالی راه اندازی بانکداری سیار
-
- کاهش هزینه های بانکی (از جمله مدیریتی و پرسنلی) و در مقابل افزایش سود مشتریان این گروه از بانک ها
-
- ارتباط مستقیم بین کاربران و مدیران