از طریق موانع تقلید، متصدیان متوجه خواهند شد که شرکت های رقیب به سطحی برای عملکرد در یک مسیر مشابه نخواهند رسید. به عبارت دیگر، پایداری در حفظ برتری با فاصله کنم از طریق اجازه ندادن به دیگر سازمانها در رقابت در سطحی مشابه است. در زمانی که رقابت فعال شود، مزیت رقابتی تا زمانی که دو یا چند شرکت شروع به عملکرد در سطحی برتر برای از بین بردن امکان تسلط یک شرکت دیگر نکنند، بی اثر خواهد بود و در نتیجه هیچ سازمانی از مزیت رقابتی برخوردار نخواهد شد.
۳-۹- توسعه منابع برای آینده
بر اساس نوشته های ذکر شده در بالا RBV درکی راجع به منابع منحصر به فرد ایجاد می کندکه موجب عملکرد بهتر شرکت و در نهایت به ایجاد مزیت رقابتی منجر میگردد.
توسعه پایدار چنین مزیت رقابتی توسط توانایی رقبا در تقلید از چنین منابعی تعیین می شود. به دلیل نوسانات در بازارممکن است منابع موجود در یک شرکت برای تسهیل نیازمندیها و بازار آینده کافی نباشند در چنین شرایطی یک نیاز حیاتی برای اصلاح و توسعه منابع، بر خورداری از رقابت در بازار آینده میباشد.
یک سازمان باید از فرصتهای کسب و کار با بهره گرفتن از منابع موجود بهره برداری کند در حالی که به تولید و توسعه یک مجموعه جدید از منابع برای حفظ رقابت در بازار آینده می پردازد از این رو یک سازمان باید به مدیریت و توسعه منابع توجه داشته باشد.
این نوشته ها توضیح میدهد که به منظور حفظ مزیت رقابتی، توسعه منابع ضروری است و این ما را ملزم میکند تا توانایی خود را برای پایدار کردن عملکرد بهتر بالا ببریم.
صنایع مختلف و بازارهای گوناگون نشان میدهد که در عدم اطمینان بالا و به منظور باقی ماندن در آستانه رقابت، وجود منابع جدید بسیار ضروری و نیاز به بروز رسانی منابع یک اصل و حرفه مدیریتی است.
فصل چهارم – مدل ریاضی
۴-۱- برنامه ریزی ریاضی
برنامه ریزی ریاضی به انتخاب عناصر بهینه از یک مجموعه از آلترناتیوهای قابلدستیابی میپردازد. به عبارت بهتر، به دنبال یافتن بهترین مقدار قابل دستیابی از یک تابع هدف تعریف شده بر یک دامنه معین از مقادیر است. در سادهترین حالت، هدف، حداقل یا حداکثرسازی یک تابع حقیقی، با انتخاب نظاممند مقادیر حقیقی یا اعداد صحیح از یک مجموعه از مقادیر ممکن است. سادهترین مثال، استفاده از یک تابع هدف حقیقی مقدار است.
تعمیم تئوری بهینهسازی و تکنیکهای فرمولبندی بخش بزرگی از ریاضیات کاربردی را شکل میدهد. تحقیق در عملیات، برنامه ریزی با اعداد صحیح و مختلط، مدلهای شبکهای، تئوری کنترل، برنامهریزی غیرخطی، نظریه صف و برنامه ریزی پویا برخی شاخههای ریاضیات کاربردی مرتبط با بهینهسازی هستند که امروزه در مدیریت و اقتصاد کاربرد وسیعی دارند.
۴-۲- تاریخچه
اولین تکنیک بهینهسازی را کارل فردریش گاوس ابداع کرد. اما عمده اصطلاحات مورد استفاده در این حوزه به دوره معاصر برمیگردد. اصطلاح برنامه ریزی خطی را نخستین بار جرج دانتزیگ در ۱۹۴۰ میلادی بهکاربرد. اصطلاح برنامهریزی در حوزه بهینهسازی به معنای برنامهنویسی برای کامپیوتر نیست، با این همه، رایانه ها، امروزه به شکل گستردهای در حل مسائل ریاضی مورد استفاده قرار میگیرند. ریشه این اصطلاح به کاربرد واژه «برنامه» در ارتش ایالات متحده برمیگردد که در اشاره به طرحهای لجستیک و آموزشی به کار میرفت که دانتزیگ آن را مورد مطالعه قرار میداد.
۴-۳- شاخه های اصلی برنامه ریزی ریاضی
-
برنامهریزی محدب به بررسی حالتی میپردازد که تابع هدف محدب است و قیودی اگر وجود داشته باشند یک مجموعه محدب را شکل میدهند. میتوان آن را حالت خاصی از برنامهریزی غیرخطی یا تعمیمی از برنامهریزی درجه دوم محدب دانست.
-
- برنامهریزی خطی نوعی از برنامه ریزی محدب است که به بررسی مواردی میپردازد که در آن تابع هدف خطی است و مجموعه قیود با بهره گرفتن از معادلات و نامعادلات خطی مشخص میشود. چنین مجموعهای اگر کراندار باشد چندوجهی یا کثیرالوجوه خوانده میشود.
-
- برنامهریزی مخروط مرتبه دوم نوعی از برنامه ریزی محدب است که شامل انواع خاصی از برنامه های درجه دوم است.
-
- برنامه ریزی شبهمعین نوعی از برنامه ریزی محدب و تعمیمی است از برنامهریزی خطی و درجه دوم که متغیرهای تحت بررسی آن، ماتریسهای شبهمعین است.
- برنامهریزی مخروطی شکل عمومی برنامهریزی محدب است. برنامهریزی خطی، برنامهریزی مخروط مرتبه دوم و برنامه ریزی شبهمعین را میتوان به عنوان حالت خاصی از این نوع برنامه ریزی دانست.
-
-
- برنامهریزی عدد صحیح به بررسی آن دسته از برنامهریزیهای خطی میپردازد که در آن همه و یا برخی از متغیرها، تنها مقادیر صحیح اتخاذ میکنند.
-
- برنامه ریزی درجه دوم در تابع هدف آن جملات از مرتبه دو ظاهر میشوند، در حالی که مجموعه مقادیر ممکن به وسیله معادلات و نامعادلات خطی مشخصنمایی میشود. حالات خاصی از تابع هدف را میتوان تحت برنامه ریزی محدب بررسی کرد.
-
- برنامهریزی غیرخطی به بررسی مواردی میپردازد که در آن تابع هدف یا قیود و یا هردوی آن ها حاوی بخشی غیرخطی هستند.
-
- برنامهریزی تصادفی به بررسی مواردی میپردازد که در آن برخی قیود یا پارامترها به متغیرهای تصادفی بستگی دارند.
-
- برنامهریزی ترکیبیاتی مسائلی را مدنظر دارد که مجموعه جوابهای ممکن گسسته اند و یا میتوانند به شکل گسسته تبدیل شوند.
-
- برنامهریزی با بعد نامتناهی مواردی را بررسی میکند که مجموعه جوابهای ممکن یک زیر مجموعه از فضای با بعد نامتناهی است. یک نمونه آن فضای توابع است.
-
- برنامهریزی فصلی که در آن حداقل یک قید باید ارضا شود ولی لزومی برای برقراری همه قیود نیست.
- برنامهریزی مسیری اختصاص به بهینهیابی مسیر وسایل نقلیه هوایی فضایی دارد.
در برخی زیرشاخهها، تکنیکها اصولا برای بهینهسازی پویا، یعنی بهینهسازی در طول زمان به کار میرود:
-
- حساب تغییرات با درنظرگرفتن اینکه چنانچه تغییر کوچکی در مسیر انتخابی بدهیم، تابع هدف چه تغییری میکند، در بهینهیابی تابع هدف در نقاط زمانی بسیار به کار گرفته میشود.
-
- کنترل بهینه تعمیمی است از حساب تغییرات.
-
- برنامهریزی پویا مواردی را بررسی میکند که استراتژی بهینه یابی بر مبنای تقسیم مسئله به مسائل کوچکتر استوار است. معادلهای که روابط بین این مسائل کوچکتر را بررسی میکند معادله بلمن خوانده میشود.
- برنامهریزی ریاضی با قیود تساوی که در آن قیود شامل نامعادلات تغییر یابنده و یا comlementarity است.
-۴-۴انواع مسائل بهینه سازی و تقسیم بندی آن ها
در ریاضیات، مسئله بهینهسازی، مسئله یافتن بهترین جواب از تمام جوابهای ممکن است. مسئله بهینهسازی چهارتایی است که در آن