عنوان صفحه
۴-۳- تحلیل گردشگری با بهره گرفتن از مدل SWOT ۵۸
فصل پنجم: بحث، نتیجه گیری و پیشنهادها
مقدمه ۶۲
۵-۱- بحث و نتیجه گیری ۶۳
۵-۲- پیشنهادها و راهکارهای مبتنی بر یافته ها ۶۸
۵-۳- محدودیتهای پژوهش ۷۱
۵-۳-۱- محدودیتهای در اختیار پژوهشگر ۷۱
۵-۳-۲- محدودیتهای خارج از اختیار پژوهشگر ۷۱
منابع و مآخذ ۷۲
منابع فارسی ۷۲
منابع اینترنتی ۷۴
منابع انگلیسی ۷۵
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول (۳-۱): آلفای کرونباخ مربوط به هر یک از مؤلفه های طبیعت گردی ۴۵
جدول (۴-۱): آلفای محاسبه شده برای فرضیه ها ۵۳
جدول (۴-۲): نتایج حاصل از آزمون معنی داری ضریب همبستگی پیرسون فرضیه ۱ ۵۳
جدول (۴-۳): ۵۵
جدول (۴-۴): آزمون r پیرسون؛ برای بررسی رابطه بین تبلیغات و تعداد گردشگران ۵۶
جدول (۴-۵): آزمون شاخص های جاذبههای منطقه ایلام برای تبدیل به قطب گردشگری ۵۷
جدول (۴-۶): آزمون فرضیه سوم ۵۸
جدول (۴-۷): نظام تحلیل ارزیابی شاخص های گردشگری منطقه طبیعی ایلام بر پایه مدلSWOT ۶۰
جدول (۴-۸): نظام تحلیل راهبردها و استراتژی گردشگری منطقه طبیعی ایلام بر پایه مدلSWOT ۶۱
فهرست نمودارها
عنوان صفحه
نمودار (۴-۱): درصد فراوانی مربوط به جنسیت پاسخگویان ۵۰
نمودار (۴-۲): درصد فراوانی مربوط به وضعیت تاهل پاسخگویان ۵۱
نمودار (۴-۳): درصد فراوانی مربوط به سطح تحصیلات پاسخگویان ۵۱
نمودار (۴-۴): درصد فراوانی مربوط به وضعیت اشتغال پاسخگویان ۵۲
نمودار (۴-۵): درصد فراوانی مربوط به سن پاسخگویان ۵۲
فهرست اشکال
عنوان صفحه
شکل (۳-۱): مدل مفهومی پژوهش ۴۱
فصل اول
کلیات تحقیق
مقدمه
اکنون صنعت گردشگری میرود تا رتبه نخست را در انواع تجارب جهانی به خود اختصاص داده و نقش ویژهای در اقتصاد، تعامل فرهنگها، گفتگوی تمدنها، برقراری تحکیم و الفت بین ملتها داشته باشد. فعالیتهای گردشگری و طبیعتگردی اعم از مناطق طبیعی و مصنوع به غایت با یکدیگر در تعامل هستند و این رابطه متقابل میان گردشگر و مناطق طبیعی میباشد (تولایی، ۱۰۷:۱۳۹۱) درک رابطه صحیح میان گردشگر و مناطق طبیعی مستلزم داشتن دید همه جانبه و کل گراست رابطه گردشگر و مناطق طبیعی در سه بعد اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و مناطق طبیعی تاثیر گذار میباشد (کاظمی، ۹۷:۱۳۹۰).
از ویژگیهای برنامه توسعه طبیعتگردی موفق در هر جامعه میزان مهمانپذیری منعطف و دارای فرهنگ غنی و جذاب است. این برنامه ها معمولا یکپارچگی و توسعه در جامعه میزبان را هدفگیری می کند و به صورت متوازنی طبیعتگردی را در برنامه های توسعه محلی ادغام می کند. تأسیسات و تسهیلات طبیعتگردی در مجاورت میراث و جاذبهی طبیعی به گونه ای طراحی میشوند. که نه تنها نیازهای طبیعتگردان را برآورده سازد، بلکه کیفیت و شرایط زندگی میزبان را نیز ارتقاء بخشد. ظرفیتهایی که طبیعتگردی در ارتقاء زندگی جوامع میزبان ایجاد می کند، می تواند برنامه توسعه منطقهای را که از رضایت طبیعتگردی تاثیر میپذیرد، تحتتاثیر قرار دهد. بهبود شبکه های ارتباطی و مخابرات، ارتقای شبکه آموزشی، امنیت غذایی، افزایش امکانات بهداشتی و شبکه های درمانی از مهمترین آثار مستقیم طبیعتگردی بر کیفیت زندگی جوامع میزبان است، که به تدریج این آثار به صورت افزایش کیفیت و استانداردهای محصولات، بهبود کیفیت جادههای ارتباطی و دسترسی و ارتقاء کیفیت بخش خدمات ظاهر می شود و نتیجه آن بالا رفتن استانداردهای زندگی و ارتقاء کیفیت زندگی در جامعه میزبان است.
منطقه کوهستانی و طبیعت زیبای اطراف شهر ایلام در رشته کوه زاگرس قرار گرفته است. همسازی درختان بلوط، توپوگرافی کوهستانی و درهای، زیبایی این منطقه را دو چندان کردهاست. این منطقه؛ محدوده کم نظیری است که قابلیت گردشگاهی، آموزشی و پژوهشی منحصر به فردی دارد و میتواند عامل بسیار مهمی در جذب گردشگران باشد. به علت بیتوجهی و عدم برنامه ریزی در راستای جذب گردشگران از توان این مناطق طبیعی در اطراف شهر ایلام برای جذب گردشگران استفاده نشده است. برای حل این مسئله نیازمند برنامه ریزی اساسی در جهت معرفی این منطقه، فراهم کردن زیر ساختهای لازم، برنامه های تبلیغاتی و … برای جذب گردشگر میباشد. به همین منظور پژوهش جاری در پی آن است که نقش این مناطق را در توسعه گردشگری و جذب گردشگران مورد بررسی قرار دهد.
۱-۱- بیان مسئله پژوهش
صنعت گردشگری آمیزهای از فعالیتهای مختلف است که به صورت زنجیرهای در جهت خدمات رسانی به گردشگران انجام میگیرد. گردشگری تمامی پدیده ها و روابط حاصل از تعامل گردشگران، عرضه کنندگان و فروشندگان محصولات گردشگری، عوامل طبیعی، دولتها و جوامع میزبان در فرایند جذب و پذیرایی را در بر میگیرد (Mcintosh, 2011). در کشورهای صنعتی، توسعه صنعت گردشگری موجب تنوع درآمدها و کاهش ناهماهنگی در اقتصاد میگردد و در کشورهای در حال توسعه، فرصتی برای صادرات ایجاد می کند که نرخ رشد آن از اشکال سنتی صادرات بیشتر است (Stephen, 2010). به طوری که عصر حاضر بهره گیری از فرصتهای تجاری ارزشمند در بخشهای خدماتی به ویژه گردشگری میباشد. گردش مالی صنعت گردشگری جهان در این سده از گردش مالی صنعت فراتر خواهد رفت و در چند سال آینده دست کم به ۲ تریلیون دلار خواهد رسید. در این فرایند دستیابی کشورهایی نظیر ایران که از جاذبههای وسیع گردشگری برخوردار هستند به یک درصد ارزش گردش مالی این صنعت، سالانه درآمدی حدود ۲۰ میلیارد دلار ایجاد خواهد کرد که برای اقتصادهایی نظیر اقتصاد ایران، این رقم قابل توجه است و می تواند تمامی فعالیتهای اقتصادی را تحت تاثیر قرار دهد (دیدگاه ها و بررسی های بازرگانی،۲۵:۱۳۹۱). این در حالی است که کشور ایران با توجه به جایگاه مناسبی که از جاذبههای گردشگری در دنیا دارد، از لحاظ سهم گردشگری جهانی، موقعیت خوبی در دنیا ندارد، لذا نیاز به نگاه کلی به علل و عوامل مؤثر در این زمینه را دارد (Kerr, 2009). به نظر میرسد تنوع بخشیدن به درآمد صادرات غیر نفتی از راهکارهای برون رفت این مسئله در کشور ترکیه میباشد. از این رو گردشگری و توسعه فضایی آن در ایران بایستی در چهارچوب طرحهای منطقهای و همانندسایر بخشهای اقتصادی، به بخشی سازنده و مهم در ساخت و ساز و آمایش فضایی-طبیعی تلقی گردد. همچنین از صنعت گردشگری در توسعه اقتصاد غیر نفتی و در راستای «اهداف ۱۴۰۰» از پیامدهای اقتصادی و مثبت آن برای بهبود و ارتقای سطح زندگی مردم در مناطق مختلف آن بهره گیری شود (Mikaeli, 2011). گسترش صنعت گردشگری به عنوان صنعتی که با حوزه های مختلفی نظیر اقتصاد، کشاورزی، فرهنگ، محیط زیست و خدمات در تعامل بوده و به نظر میرسد که وجود مناطق طبیعی اطراف و نزدیک شهرها در بسیاری از مناطق کشور می تواند زمینه مناسبی برای توسعه گردشگری در این مناطق باشد.