جدول۲‑۳ : برخی وقایع اینترنت در ایران
سال
اتفاقات مهم
۱۳۶۸
مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات (IPM) به منظور ایجاد واداره پروژه های تحقیقاتی و اشاعه تماس علمی بین دانشگاه های ایران و مؤسسات بینالمللی آغاز به کار کرد .
۱۳۷۱
تعداد کمی از دانشگاه های ایران از جمله دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه گیلان توسط مرکز تحقیقات فیزیک نظری واز طریق پروتکل UUCP به اینترنت وصل تا با دنیای خارج ایمیل رد و بدل کنند .
۱۳۷۲
مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات ، به عنوان تنها نهاد ثبت قلمرو(.ir) در ایران به رسمیت شناخته میشوند . این قلمرو مشخصه تعیین شده برای هویت ایران در فضای اینترنت است .
۱۳۷۲
مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات ، به عنوان تنها نهاد ثبت قلمرو(.ir) در ایران به رسمیت شناخته میشوند . این قلمرو مشخصه تعیین شده برای هویت ایران در فضای اینترنت است .
۱۳۷۳
اولین بولتن بورد(BBS) و اولین وب سایت ایرانی داخل ایران توسط شرکت ندا رایانه راه اندازی می شود . همچنین این مؤسسه روزنامه همشهری را به زبان فارسی در اینترنت منتشر میکند . که این اولین روزنامه رسمی ایرانی در وب محسوب می شود . در همین سال به دنبال اتصال به اینترنت از طریق ماهواره کانادایی کدویژن (Cadvision) مؤسسه ندا رایانه فعالیت بازرگانی خود را به عنوان اولین شرکت خدمات سرویس اینترنتی (ISP) آغاز میکند .
۱۳۷۴
مجلس ایران تأسيس شرکت امور ارتباطات دیتا تحت نظر شرکت مخابرات ایران را تصویب میکند و مسئولیت توسعه خدمات دیتا در سطح کشور را به طور انحصاری در اختیار آن شرکت قرار میدهد .
۱۳۷۶
خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران(IRNA) وب سایت خود را از طریق شرکت مخابرات انگلستان انتشار میدهد . بعداً آن را به آمریکا منتقل میکند تا به وسیله وب سرور شرکت GPG منتشر شود .
۱۳۷۷
پروژه یونیکد در ایران با قرارداد شورای عالی انفورماتیک و همکاری بنیاد دانش و هنر واقع در انگلستان و با نظارت و مدیریت فنی دانشگاه صتعتی شریف تحت عنوان فارسی وب آغاز می شود . هدف پروژه این است که با گنجاندن کامل و جامع الفبای فارسی در استاندارد یونیکد، نشر فارسی در کامپیوتر مخصوصاً اینترنت و وب استاندارد شود و اصولاً مشکل قلم (فونت های) غیر استاندارد موجود در نرم افزارهای ایرانی حل شود .
۱۳۷۹
شرکت IranGate.net در شهر اصفهان تأسيس می شود تا به عنوان یک ISP خدمات اینترنتی را به طور اختصاصی به شهرهای پر جمعیت غیر از تهران ارائه دهد .
در همین سال ایران به طور رسمی عضو کنسرسیوم یونیکد می شود .
۱۳۸۰
برای اولین بار پدیده وبلاگ نویسی در ایران آغاز می شود . درست یک سال بنابر آمار غیر رسمی تعداد وبلاگ نویسان از مرز ۱۵۰۰۰ نفر می گذرد .
۱۳۸۱
اولین سرویس وبلاگ نویسی ویژه فارسی زبانان در وب سایت Persianblog.com در ایران آغاز به کار میکند. هدف تیم ارائه دهنده این سرویس مجانی ایجاد محیطی کاملاً فارسی از جمله متن نویس سازگار با زبان فارسی ، تقویم شمسی وسیستم نظرخواهی فارسی و متمرکز نمودن وبلاگ نویسان فارسی زبان در یک سایت و در نتیجه افزایش بینندگان این وبلاگ است . در عرض ۷ ماه نزدیک به ۲۱۰۰۰ ایرانی برای استفاده از این سرویس ثبت نام میکنند .
۱۳۸۵
قلمرو (دومین) فارسی ] .ایران[ توسط “مرکز تحقیقات فیزیک نظری” طراحی و در اختیار متقاضیان قرار گرفت.
به دنبال ورود اینترنت به ایران تعداد کاربران آن نیز در کشور به طور فزاینده ای افزایش یافته است. به طوری که در سال ۲۰۰۷ تعداد کاربران اینترنت در ایران بالغ بر ۱۹ میلیون نفر تخمین زده می شود . این رقم ضریب نفوذ ۲۷ درصدی اینترنت در ایران را نشان میدهد که در مقایسه با کشورهای منطقه قابل توجه است .
تبلیغات اینترنتی در ایران
در ایران اینترنت از سال ۱۳۷۶ به طور نسبتاً فراگیر به کار گرفته شده است و تعداد کاربران آن به طور فزاینده ای در طول سالیان اخیر افزایش یافته است . با وجود اینکه تعداد سایت های فارسی از رشد بسیاری برخوردار بوده است اما همچنان میزان تبلیغات اینترنتی این سایتها بسیار کم و ناچیز میباشد. این موضوع باعث شده مشکلات مالی فراوانی برای سایت ها به وجود آید چرا که یکی از مهمترین منابع درآمدی سایت ها در دنیا درآمدهای ناشی از تبلیغات است. مشکلات مالی سایت های ایرانی بسیاری از آن ها را پس از مدتی به تعطیلی می کشاند و این به معنای از دست رفتن فرصتهای شغلی برای عده ای است . نکته قابل توجه دیگر این است که بازار تبلیغات اینترنتی سایت ها فقط محدود به یک کشور و یا یک منطقه خاص نیست. این به معنای دسترسی به بازاری بسیار گسترده است که متاسفانه به دلیل عدم استفاده مناسب سهم سایت های ایرانی از حجم درآمد ناشی از فعالیت های تبلیغاتی بسیار اندک است .
به طور کلی در هر فعالیت تبلیغی دو هدف عمده میتواند دنبال شود اول اینکه هر تبلیغی با هدف ایجاد ارتباط و ارسال پیامی انجام می شود . دوم اینکه هدف از انجام تبلیغ ، فروش محصول میباشد . اما یکی از وجوه ممیزه تبلیغات اینترنتی با تبلیغات سنتی در این است که امکان فروش محصول و یا خدمت را بلافاصله پس از تبلیغ و یا گاهی در حین نمایش تبلیغ فراهم می آورد . در واقع این امر امتیازی را برای این نوع از تبلیغات فراهم می آورد . ولی نکته در اینجا است که در ایران به دلیل فراهم نبودن زیرساخت های تجارت الکترونیک و فقدان مکانیزم ها و قوانین لازم ، مخاطبان امکان خریداری کالا و خدمتی را که تبلیغ آن را به صورت اینترنتی می بینند ، ندارند. این به معنای از دست رفتن یکی از مهمترین مزیت های تبلیغات اینترنتی است زیرا که چنانچه هدف از تبلیغ فقط اطلاع رسانی و ایجاد ارتباط باشد ، به دلیل همه گیر نشدن اینترنت در کشور ، رسانه های دیگری چون تلویزیون ، رادیو و روزنامه ها قطعاً تاثیرگذاری بیشتری خواهند داشت. نتیجه اینکه در چنین فضایی اینترنت به عنوان یک رسانه شانس خود را برای جذب تبلیغات بیشتر از دست میدهد.
از سوی دیگر تبلیغات اینترنتی هنوز در سبد (پورتفولیوی) شرکت های تبلیغاتی -که در بسیاری از موارد به عنوان مشاور تبلیغ دهندگان خدماتی را به آن ها عرضه میکند – جایگاه مناسبی پیدا نکرده است . چرا که به دلیل هزینه های کم تبلیغ در اینترنت کارمزد شرکت های تبلیغاتی نیز در صورت دادن تبلیغی در اینترنت بسیار کم خواهد بود . از طرف دیگر عدم آشنایی این شرکت ها با مکانیزم های تبلیغات اینترنتی از جمله مکانیزم هایی جهت سنجش و اندازه گیری اثربخشی تبلیغات اینترنتی باعث شده است که این شرکتها تمایل کمتری به دادن تبلیغ در اینترنت داشته باشند . چرا که وجود مکانیزم های اندازه گیری اثربخشی تبلیغات در اینترنت یکی از مزیت های این نوع تبلیغات است و در صورتی که امکان استفاده از مزیت های تبلیغ در اینترنت در کشور فراهم نباشد ، بالطبع تبلیغ دهندگان نیز تمایلی برای ارائه تبلیغ در اینترنت نخواهند داشت . (بختایی و گلچین فر، ۱۳۸۸، ص.۲۳-۵۴)