اگرچه کلیه عوامل و فعالیتهای سازمان مهم هستند، اما فعالیت نظارت و ارزیابی پلی است بین برنامه ریزی و تصمیم گیری برای بهبود؛ یعنی اگر برنامه ای تنظیم شود و در عمل نظارت و ارزیابی نگردد این عمل باعث می شود که در وهله اول سازمان به اهداف خود نرسد (عدم اثربخشی) و در وهله دوم، به هدر رفتن منابع مالی و انسانی و زمان (کاهش کارایی) و در نهایت اتخاذ تصمیماتی که مبنای منطقی ندارند، در بهبود عملکرد خلل ایجاد نموده و باعث تقلیل بهره وری سازمان خواهد شد. (سنجری، ۱۳۹۰: ۱۶)
در عصر اطلاعات دانش و قابلیت کارکنان، روابط با مشتریان و تامین کنندگان، کیفیت خدمات، فناوری اطلاعات و فرهنگ سازمان ها تاثیر زیادی در موفقیت سازمان ها دارد. بنابرین با پیچیده تر شدن مسائل کسب و کار معیارهای مالی به تنهایی توانایی انعکاس کامل دلایل موفقیت یا عدم موفقیت سازمان ها را ندارند. در این بین کارت امتیازی به علت ایجاد نوعی توازن بین معیارهای مالی و غیر مالی، ذی نفعان داخلی و خارجی، اهداف بلندمدت و کوتاه مدت و شاخص ها نسبت به روش های دیگر ارزیابی عملکرد جامع تر است.(فروتن،۱۱:۱۳۹۰)
کارت امتیازی کانجی نه تنها یک سیستم اندازه گیری، بلکه یک سیستم مدیریتی است که سازمانها را قادر میسازد تا استراتژی و دیدگاهشان را روشن نموده و آن را در عمل تفسیر نمایند. این روش برای فرآیندهای کاری داخلی و نتایج خارجی بازخوردی ارائه می دهدکه میتواند در بهبود مداوم و پیوسته نتایج و عملکرد به کار رود. به مجرد اجرا و توسعه کامل کارت امتیازی برنامه ریزی استراتژیک سازمان را از یک حالت آکادمیک خارج نموده وآن را به نبض سازمان تبدیل میکند.(نجاتی، ۱۳۸۶) مدیران با به کارگیری این روش نه تنها از عملکرد گذشته سازمان آگاه میشوند بلکه در مییابند که اکنون در کجای مسیر قرار دارند و چگونه میتوانند با چالش های آینده رو به رو شوند.(کاپلان و نورتون،۱۳۸۴)
برای پاسخ به اینکه آیا معاونت شهرسازی توانسته انتظارات مراجعینش را برآورده ساخته و به نقش ها و وظایف خود در این زمینه به نحو مطلوب عمل نماید و همین طور اینکه مهم ترین ضعف ها و برتری هایش در این زمینه چه بوده است، انجام ارزیابی عملکرد امری اجتناب ناپذیر میباشد. چرا که شهرسازی از جمله حوزه هایی است که در تحقق چشم انداز شهر تهران بسیار حائز اهمیت میباشد؛ لذا برای رسیدن به موفقیت شهرداری در این حوزه به کارگیری مناسب سیستم ارزیابی عملکرد جهت ایجاد بینش و قضاوت درباره سازمان، کارایی و اثربخشی برنامه ها، فرآیندها و افراد شاغل درحوزه شهرسازی لازم به نظر میرسد. با توجه به درصد بالای مراجعین شهرداری در حوزه شهرسازی نسبت به سایر حوزه ها و همین طور نسبت بالای درآمد شهرسازی به کل درآمد شهرداری و نقش تعیین کننده این حوزه در ساخت و سازها که از جمله ی فعالیت عمده ی اقتصادی کشور است ، جملگی نشان دهنده جایگاه حساس و تأثیر گذار شهرسازی در شهرداری تهران است و در نتیجه ضرورت ارزیابی عملکرد این بخش بیشتر جلوه می کند.
با توجه به مطالب بیان شده به نظر میآید وجود یک سیستم ارزیابی عملکرد در هر سازمانی ضروری است و شهرداری تهران هم با توجه به مسئولیت خطیر خود در اجرای برنامه های توسعه، ساماندهی کالبدی شهر، انجام پروژه های فنی و عمرانی و توسعه اقتصادی شهر و… نیازمند یک سیستم ارزیابی عملکرد میباشد که با توجه به اهمیت حوزه شهرسازی به لحاظ صرف منابع گوناگون در این تحقیق به ارزیابی عملکرد معاونت شهرسازی و معماری و همپنین مقایسه ی دو منطقه شهر تهران می پردازیم. حاصل این پژوهش برای مدیران و کارکنان معاونت مفید خواهد بود چرا که مدیران به این طریق کارایی و اثربخشی برنامه ها و اجرای آن ها را دریافته و با توجه به نقاط ضعف به اصلاح و بهبود برنامه ها بپردازند و میزان مطلوب بودن عملکرد سازمان را هم از نقطه نظر شهروندان که مهمترین مشتری سازمان هستند و هم از نقطه نظر کارکنان معاونت در خواهند یافت.
۳-۱- اهداف تحقیق
هدف اصلی:
ارزیابی عملکرد معاونت شهرسازی و معماری شهرداری منطقه ۷ و ۱۰ تهران با بهره گرفتن از کارت امتیازی کانجی و ارائه راهکار برای بهبود عملکرد.
اهداف فرعی:
-بررسی وضع عملکرد معاونت شهرسازی شهرداری منطقه ۷ و ۱۰ تهران در بعد رضایت ذینفعان
-بررسی وضع عملکرد معاونت شهرسازی شهرداری منطقه ۷ و ۱۰ تهران در بعد تعالی فرآیندها
– بررسی وضع عملکرد معاونت شهرسازی شهرداری منطقه ۷ و ۱۰ تهران در بعد ارزش ذینفعان
– بررسی وضع عملکرد معاونت شهرسازی شهرداری منطقه ۷ و ۱۰ تهران در بعد یادگیری سازمانی
۴-۱- پرسش های تحقیق
پرسش اصلی:
آیا عملکرد معاونت شهرسازی شهرداری منطقه ۷ و ۱۰ تهران مطلوب میباشد؟
پرسش های فرعی:
۱-آیا میانگین شاخص های یادگیری سازمانی برگرفته از برنامه عملیاتی در معاونت شهرسازی شهرداری منطقه ۷ و ۱۰ شهر تهران در وضعیت مطلوب قرار دارند؟
۲-آیا میانگین شاخص های تعالی فرآیندها برگرفته از برنامه عملیاتی در معاونت شهرسازی شهرداری منطقه ۷ و ۱۰ شهر تهران در وضعیت مطلوب قرار دارند ؟
۳-آیا میانگین شاخص های مالی(ارزش ذینفعان) برگرفته از برنامه عملیاتی در معاونت شهرسازی شهرداری منطقه ۷ و ۱۰ شهر تهران در وضعیت مطلوب قرار دارند ؟
۴-آیا میانگین شاخص های مربوط به رضایت ذینفعان برگرفته از برنامه عملیاتی در معاونت شهرسازی شهرداری منطقه ۷ و ۱۰ شهر تهران در وضعیت مطلوب قرار دارند ؟
در این تحقیق به سوالات تحقیق یکبار از منظر شهروندان و بار دیگر از منظر کارشناسان پاسخ داده خواهد شد و دو منطقه ۷ و ۱۰ شهرداری تهران با هم مقایسه میشوند.
۵-۱- نوع و روش تحقیق
این پژوهش از نظر هدف کاربردی است زیرا نتایج آن در اختیار شهرداری تهران قرار میگیرد و از نظر جمع آوری اطلاعات به دلیل این که به دستکاری مستقیم متغیرها نیازی نخواهیم داشت روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است. در این پژوهش به منظور گردآوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و مطالعه میدانی استفاده میگردد.
۶-۱- روش گردآوری اطلاعات
ابزار اصلی گردآوری اطلاعات در این پژوهش شامل مطالعات کتابخانه ای، بررسی اسناد و مدارک، مقالات، اینترنت و پرسشنامه محققساز حضوری خواهد بود.
۷-۱- قلمرو تحقیق
قلمرو موضوعی: موضوع تحقیق حاضر، ارزیابی عملکرد معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران با بهره گرفتن از کارت امتیازی کانجی است. ابتدا با مطالعه اسناد فرادست و راهبردی تحقیق، مأموریت و وظایف معاونت شهرسازی و با توجه به ابعاد کارت امتیازی کانجی شاخص هایی را برای ارزیابی عملکرد استخراج نموده و پرسشنامه طراحی میگردد، سپس پرسشنامه برای تکمیل در اختیار نمونه آماری کارشناسان و شهروندان قرار میگیرد.
قلمرو مکانی: جامعه آماری تحقیق حاضر شامل شهروندان منطقه ۷ و ۱۰ شهرداری شهر تهران و مدیران و کارکنان این معاونت در منطقه ۷ و ۱۰ تهران میباشد.